Pozor. Krize v Kosovu. Stovky albánských těžkooděnců na srbském severu. Důvodu neuvěříte

26.09.2021 15:09

Kosovští Albánci pokračují ve vyostřování situace. V době, kdy bylo plánováno pokračování bruselského dialogu mezi Srby a Albánci, se Priština pustila do podivné akce a zapojila obrněné vozy a kolem 350 po zuby ozbrojených policistů. Důvod? Prý mají asistovat u výměny registračních značek srbských automobilů.

Pozor. Krize v Kosovu. Stovky albánských těžkooděnců na srbském severu. Důvodu neuvěříte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti odtržení Kosova od Srbska s názvem Kosovo je Srbsko

Sever Kosova a Metohije, který je obýván srbskou většinou, se v pondělí probudil do hodně špatného rána. Kolem sedmé hodiny se na administrativních přechodech Jarinje a Brnjak mezi oblastí a centrálním Srbskem objevily albánské speciální policejní jednotky ROSU. 

Na základě rozhodnutí premiéra prozatímních kosovsko-albánských institucí Albina Kurtiho dorazily na oba přechody obrněné transportéry a 350 těžkooděnců vyzbrojených útočnými puškami. 

Nezúčastněný pozorovatel by mohl nabýt dojmu, že jde o třeba o protiteroristickou akci nebo zátah proti nějaké nebezpečné zločinecké skupině. 

Realita byla jiná. Cílem několika stovek po zuby ozbrojených policistů s obrněnci a jištěním v podobě ostřelovačů byli běžní srbští občané, ať už žijící na území Kosova a Metohije nebo v centrálním Srbsku. 

Albánské jednotky měly zajistit hladkou realizaci rozhodnutí Prištiny, která dospěla k závěru, že na území Kosova a Metohije už nesmí vjet ani jediný automobil opatřený srbskou státní poznávací značkou. Každý z řidičů měl být povinnen takovou registrační tabulku sundat a nahradit na místě zakoupenou dočasnou SPZ opatřenou symboly tzv. Republiky Kosovo.

Po delším čase jde o výraznou krizi ve vztazích Bělehradu a Prištiny, které počátkem letošního léta v Bruselu obnovily skomírající vzájemný dialog. Lze očekávat, že po akci Kurtiho vlády tato jednání opět zamrznou. Akci odsoudil srbský prezident Vučić a prakticky celá politická scéna.

Srbové z Kosova a Metohije se rozhodli svůj nesouhlas vyjádřit spolehlivým a viditelným způsobem. Oba administrativní přechody důsledně zablokovali. Na místo dorazili všichni, kteří měli čas a mohli blokádu držet. Pomohli si i desítkami nákladních vozů a kamionů. Albánské ozbrojené jednotky tak neměly na co dohlížet, k žádné výměně značek docházet nemohlo a nemůže, protože přechody jsou fakticky nefunkční. 

Priština se brání, že pouze vymáhá logické reciproční opatření. Bělehrad v reakci na to kroutí hlavou, že pokud kosovští Albánci neuznávají existenci srbského státu, je to úplně jedno, protože Srbsko coby samostatný stát uznává celý svět a členem OSN. Na rozdíl od Kosova.

Situace za mnoho dní zamrzla na mrtvém bodě. Speciální jednotky za přechodech zůstávají, Priština je odmítá stáhnout s tím, že se chce s Bělehradem dohodnout na kompromisním řešení. Srbský prezident Aleksandar Vučić to důsledně odmítá s tím, že nehodlá přistupovat na žádný kompromis. “Oni způsobí krizi, poruší Bruselskou dohodu, kterou sami odsouhlasili a podepsali a budou mluvit něco o kompromisu. Na takové vydírání nikdy nepřistoupíme,” reagoval Vučić.

Akce několik dní probíhala v relativním klidu a bez incidentů a šlo spíše o diplomatickou válku. Situace se podstatně zhoršila poté, co albánští ozbrojenci zranili několik Srbů, z nichž někteří skončili s těžkými zraněními v nemocnici. 

Po zostření situace vyslala srbská armáda letecké patroly vzdušného prostoru v blízkosti přechodů, o což se postaraly bojové letouny MIG-29 a vrtulníky Mi-35. Armáda byla uvedena do bojové pohotovosti. Místní Srbové ze severu Kosova a Metohije byli vystrašeni. Všichni ještě mají v živé paměti pogrom z března roku 2004, kdy tamní albánská moc provedla brutální etnickou čistku, při níž bylo zničeno několik vesnic a srovnány se zemí byly i některé kostely a kláštery. 

Vývoj situace je nadále nejistý, Bělehrad vyzývá mezinárodní společenství, aby vyzvalo kosovské Albánce ke klidu a stažení jejich jednotek ze severu oblasti. Místo toho se Srbsku dostává pouze zpráv z EU či NATO, aby “obě strany zmírnily napětí”, což Bělehrad odmítá s tím, že žádné napětí nevyvolává. Budoucnost dalších vzájemných rozhovorů v Bruselu a EU požadovaná normalizace vztahů je tak ve hvězdách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …