Pozor: Pokud Trump prohraje, půjde do toho za 4 roky znovu, padlo

04.11.2020 7:12

Americká volební noc v České televizi je v plném proudu a po čtvrté ranní středoevropského času vedle sebe usedli do studia Roman Joch z Občanského institutu a Tomáš Klvaňa, jeden z oblíbenců veřejnoprávní televize ve všem, co souvisí s Donaldem Trumpem. Zatímco Klvaňa patří ke známým kritikům amerického prezidenta, od Jocha se očekával vstřícnější pohled.

Pozor: Pokud Trump prohraje, půjde do toho za 4 roky znovu, padlo
Foto: Repro Twitter
Popisek: 45. americký prezident Donald Trump

Anketa

Kdo nakonec urve vítězství v amerických prezidentských volbách?

13%
hlasovalo: 4499 lidí

Z úst Donalda Trumpa a některých voličů Republikánů zaznívá, že Demokraté jsou jako komunisté. „Kde se to osočování bere,“ zajímalo redaktora ČT. Roman Joch mu vysvětlil, že je spíše označují za „socialisty“. „Označit je za komunisty, to je i na některé trumpisty silné kafe,“ dodal. Podle něj není pochyb, že jedno křídlo Demokratů je socialistické, ale označovat je za komunisty je přehnané podobně, jako označování za „fašisty“ z druhé strany.

Pokud někdo příležitostně takto ulétne, vyjadřuje to podle Jocha mimořádnou míru jeho obav. Obav, že Demokraté chtějí Ameriku změnit tak zásadně, že už nebude Amerikou, ale stane se něčím, jako je třeba Belgie, nebo jiná evropská „socialistická“ země.

VÝSLEDKY PODROBNĚ SLEDUJEME ZDE

Na druhou stranu si řada Demokratů přehnaně myslí o fanoušcích Trumpa, že jsou to „fašisté“ a nemají žádné pochopení pro chudé lidi, což je úplně stejný nesmysl.

Kromě standardních obav z ekonomického „socialismu“ navíc podle Jocha v poslední době přibývají obavy Republikánů z aktivistických „woke“ hnutí, toužících měnit společnost a zavádět . „Tento spor je existenciální- jsme my, Amerika, dobrou společností, jak tvrdíme my, a nebo jsme naprosto zkažení, jak tvrdí oni?“.

Voliči Republikánů si podle Jocha myslí, že aktivistické levicové skupiny nenávidí americkou historii, její hrdiny a společnost. „Jedná se o klasický německy řešeno „kulturkampf“, o duši Ameriky,“ myslí si.

Tomáš Klvaňa, který si ní seděl ve studiu, vysvětloval, že tato „z našeho pohledu extrémně levicová“ woke culture je na vzestupu v některých prostředích, třeba na univerzitách, a má pár politických zástupců, ale její vliv na Demokratickou stranu zase není tak velký. „Problém je to, že toho využívá Republikánská strana, která se tím snaží vyděsit Američany,“ uhodil oblíbený expert ČT.

Kdo věří, že Demokraté jsou komunisté, tak ten podle Klvani sleduje jenom Fox News a pár facebookových kanálů, ale nic více o politice neví, takže má velmi omezený pohled. Uznává, že na druhé straně to levicové skupiny mají podobně a na základě toho věří, že Trump je „fašista“.

„Ona pravda není někde uprostřed, já si skutečně myslí, že Donald Trump je nebezpečím pro Ameriku,“ navázal. Prezident podle Klvani zneužívá demokratické instituce. Ale není to žádný organizovaný autoritář.

Roman Joch si myslí, že Donald Trump má některé docela dobré instinkty. Spoléhá převážně na svou intuici a často ignoruje rady svého okolí. „Ale některé jeho instinkty byly v podstatě katastrofální, kdyby se realizovaly, a jeho okolí mělo schopnost zabránit tomu nejhoršímu,“ ocenil na druhou stranu.

Pokud by byl zvolen podruhé, je podle Jocha možné, že se ještě více „odpoutá“ a bude jako neřízená střela. Zatím, v prvním volebním období, se to ale nestalo.

A jak se Donaldu Trumpovi podařilo? „To, co byla standardní republikánská politika, třeba snižování daní, tak to bylo úspěšné,“ ocenil dále šéf Občanského institutu. Na druhou stranu některé „trumpovské instinkty“, třeba obchodní válka s Čínou, americkou ekonomiku spíše poškodily.

„Pokud by byl zvolen na druhé období, tak popularita v druhém období vždycky začíná klesat, vilby uprostřed druhého období prezidentova strana prohrává a z prezidenta se postupně stává „chromá kachna,“ odhaduje Joch na základě historických zkušeností. I vlastní strana se obvykle od končícího prezidenta odpoutává a tím upadá jeho vliv.

Pokud by se stal prezidentem Joe Biden a republikáni by udrželi většinu v Senátu, tak by to eliminovalo nápady levého křídla demokratické strany a být více středový. Padla by například myšlenka na vznik nových států z Washingtonu D.C. a z Portorika.

Joch se také zamyslel nad tím, že pokud by Donald Trump prohrál, mohl by za čtyři roky zkusit další prezidentskou kampaň a mohlo by to být velmi zajímavé. Je podle Jocha otázkou, jak by se k němu stavěla Republikánská strana, protože doposud jej jako zvoleného prezidenta akceptovali, ale po porážce by se od něj nejspíš více odvrátili.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…