Pozor na to, co se teď děje kolem kauzy Čapí hnízdo, burcuje veřejnost komentátor od Bakaly

16.05.2018 18:08

Podle komentátora Bakalova serveru Aktuálně.cz Martina Fendrycha bychom se opět měli mít na pozoru kvůli tomu, co se děje kolem trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše.

Pozor na to, co se teď děje kolem kauzy Čapí hnízdo, burcuje veřejnost komentátor od Bakaly
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V kauze Čapí hnízdo jde o podezření z účelového čerpání dotace určené výhradně pro malé a středně velké podnikatele

V kauze firmy Čapí hnízdo došlo k dalšímu posunu. Vzpomenete si ještě na jméno vyšetřovatele této kauzy, na kterém nenechali trestně stihaný premiér Andrej Babiš a jeho již nestíhaný kolega Jaroslav Faltýnek nit suchou? Řeč je o Pavlu Nevtípilovi. A teď pozor. Ve své funkci končí Nevtíplův nadřízený Pavel Trojánek, který svého kolegu hájil.

Podle Martina Fendrycha to znamená jediné. Veřejnost by se měla mít na pozoru. Potom, co v pozici šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů skončil Michal Murín, je prý Trojánkův odchod dalším varovným signálem, že kauzu Čapí hnízdo se může někdo snažit ovlivnit. A ten někdo může být sám premiér, protože jeho trestní stíhání pro něj představuje opravdu problém.

„Jsem nepříjemně překvapen snahou některých jednotlivců, kteří se snaží celé prověřování této kauzy zpochybnit a zpolitizovat. Proti tvrzením, že pražská policie v této věci pracuje na jakousi politickou objednávku, se důrazně ohrazuji. Policisté krajského ředitelství, v jehož čele stojím, byli a jsou apolitičtí a řídí se výhradně zákony této země, řekl v roce 2017 Trojánek.

Teď Trojánek odchází na vlastní žádost. Prý chtěl už delší dobu z Prahy. Míří do Jihlavy. Policistou zůstává. Podle Fendrycha teď důležitá otázka zní, kdo Trojánka nahradí. A jak se nástupce zachová v případě kauzy Čapí hnízdo. Podobně jako Trojánek? Kdo ví.

Tato otázka je teď o to důležitější, že státní zástupce Pavel Šaroch nevyloučil, že po Faltýnkově trestním stíhání možná ukončí i to Babišovo.

„Citlivost veřejnosti, obavy části médií, že Babiš udělá vše, aby kauzu Čapí hnízdo zastavil, jsou po vyhnání Michala Murína z GIBS zcela namístě. Práce komisaře Nevtípila je dozorována žalobcem Šarochem, Šarochova práce vrchním státním zastupitelstvím i médii. Babiš má jen malou šanci věc sprovodit ze světa, nestačí mu k tomu (doufejme) ani ovládnutí GIBS, ani odchod Trojánka,“ zhodnotil situaci Fendrych.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…