Pozor, změna! Izolace se po nákaze koronavirem prodlužuje

12.02.2022 16:40

Od 19. února se izolace po nákaze koronavirem prodlouží z pěti na sedm dní. Po rizikovém kontaktu nebude povinná žádná karanténa. Vyplývá to z metodického pokynu hlavní hygieničky, který má ČTK k dispozici.

Pozor, změna! Izolace se po nákaze koronavirem prodlužuje
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba jde o další krok ve zmírňování opatření, který souvisí s ukončením plošného testování ve školách a na pracovištích. „Karantény již podle našeho názoru nedávají smysl po rizikovém kontaktu v tomto období,“ sdělil ČTK.

Ministerstvo podle něj předpokládá, že se tak covid-19 postupně stane jedním z běžných onemocnění. „Samozřejmě při případném zhoršování situace jsme připraveni rychle reagovat a přijmout odpovídající opatření,“ uvedl.

Důvodem prodloužení izolace z pěti na sedm dní je podle něj právě konec testování ve firmách a školách, které by negativitu ověřovalo. „Proto považujeme za vhodnější sedm dní, což je také doba, jakou bývají doma pacienti s běžnými podobnými onemocněními,“ dodal.

Izolace u lidí bez příznaků bude podle pokynu končit automaticky po sedmi dnech, u lidí s příznaky pak dva dny po jejich skončení a zároveň nejméně sedm dní. Lidé, kteří budou mít opakovaně pozitivní PCR test za kratší dobu než 30 dní, do izolace nebudou muset.

Za potvrzenou nákazu se bude i nadále považovat pozitivní PCR test nebo antigenní test provedený zdravotníkem u osoby, která má zároveň příznaky. Sedm dní izolace se bude počítat ode dne následujícího po odběru vyšetřeného vzorku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…