Pozoruhodný průběh soudu s libereckým hejtmanem. V odposleších měl být „Nejvyšší“, ale pak se zjistilo, že to může být jinak

09.12.2019 21:04

Krajský soud v Liberci se v tomto týdnu bude zabývat kauzou, v níž je mezi obviněnými také hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK), ke kterému měl doputovat 800tisícový úplatek. Rozklíčovat bude muset, komu náleželo označení „Nejvyšší“, jež zaznívalo v odposleších nashromážděných policií a které liberecký soud v pondělí přehrával. Vyšetřovatelé zaznamenali telefonní hovory mezi několika obžalovanými a mají podezření, že „Nejvyšší“ náleží právě hejtmanovi Půtovi, který to odmítá, informuje server Novinky.cz.

Pozoruhodný průběh soudu s libereckým hejtmanem. V odposleších měl být „Nejvyšší“, ale pak se zjistilo, že to může být jinak
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN)

Zaměstnanec stavební společnosti Metrostav Jan Petráň v jednom z odposlechnutých hovorů z roku 2013 například prohlásil: „Nejvyšší by chtěl mít stanovisko a znát výsledek kontroly.“ Stále není známo, koho tím však měl na mysli. V tom samém hovoru pak několikrát zmiňoval Půtu, hovořil v něm však už pouze jako o hejtmanovi nebo o hejtmanovi.

Martin Půta odmítá, že by „Nejvyšší“ byl on. Soudu dokonce předložil přesný výčet, kolikrát se o něm v odposleších mluví jako o Půtovi, jako o hejtmanovi nebo jako o Martinovi. „A to dokazuje, že nejste Nejvyšší?“ ptal se hejtmana soudce Petr Neumann. „Ukazuje to, jak mě běžně označovali,“ odpověděl hejtman.

Obžalovaný Jan Petráň v pondělí u soudu uvedl, že si již nepamatuje, koho termínem „Nejvyšší“ označil. Byl to podle jeho slov někdo z Metrostavu.

Odposlechy, které jsou předmětem soudního projednávání, souvisejí se dvěma dotačními projekty. A sice s přestavbou libereckého kostela sv. Máří Magdalény na geotermální lázně, v níž je obžalován právě hejtman Půta. A vybudování oddychové zóny Liberec – Perštýn, které se Půty netýká. Oba projekty připravovala společnost GEPO, která je rovněž obžalovaná.

Půtovi hrozí pět až deset let vězení. Policie dospěla k závěru, že v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény přijal úplatek za to, že projektu pomohl v rámci Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod, které předsedal. Za první rozhodnutí měl dostat 800 tisíc korun, skutečně převzít měl 500 tisíc a na zbytek už nedošlo. 

Půta kvůli trestnímu stíhání v roce 2014 odstoupil z čela hnutí Starostové a nezávislí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…