Pr*sery. Ten šíbr šéfuje vše. Prozrazeny špeky, kterými se vláda nechlubí

12.05.2022 8:26 | Ze sítí

Pravidelný středeční stream Petra Holce na XTV tentokrát rozebral smutnou pirátskou pozici ve vládě, svérázné představy Markéty Pekarové Adamové o demokracii a pozadí podnikatelsky-politického projektu jménem STAN. Holec konkrétně ukázal na jméno, které STANem hýbe a zaměřil se i na výpady mezi vládní koalicí a Tomiem Okamurou. Pokud se ministrům chce z Okamury zvracet, měli by dle Holce raději rovnou odejít, protože Okamura tu bude dál. A když otevře ústa Pekarová Adamová, také to prý stojí za to.

Pr*sery. Ten šíbr šéfuje vše. Prozrazeny špeky, kterými se vláda nechlubí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš, Vít Rakušan a Petr Fiala

Petr Holec se zamyslel nad tím, kolik facek ještě Piráti unesou, než jim dojde, že jim je Fialova vláda úplně k ničemu. Obzvlášť když je poslední průzkum Kantaru poslal samostatně těsně nad pětiprocentní hranici. Sice jsou na tom lépe než lidovci a TOP 09, ty už vládní angažmá dovedlo do mimosněmovního pořadu Politické spektrum, ale Pirátům současně nepustili ještě ani jeden návrh - s výjimkou Michálkova Lex Babiš, kvůli kterému opozice blokuje Sněmovnu.

Bartošova novela stavebního řádu je zase kritizovaná všemi hejtmany a starosty, včetně spolustraníka Hřiba, který před volbami sliboval bydlení všem a teď má voličům skládat účty.

„Ale Piráti se stále drží svého hesla, že za všechny jejich průsery může někdo jiný,“ smál se Holec. K tomu našel citát jakéhosi pražského Piráta jménem Ladislav Kos mladší, který vidí hlavní příčinu v tom, že se na komunální úrovni v několika městech spojili s Babišem a to jejich voliči nejsou schopni skousnout.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47754 lidí

„To už je na Džamilu, aby mu provedla diagnózu,“ smál se komentátor.

Pak rozebíral aktuální Moravcův volební průzkum Kantar z pohledu ODS, která na rozdíl od ostatních vládních stran posiluje. Holec zmínil vysvětlení, že za války se všichni přiklánějí k premiérovi a jeho straně.

Novinkou Petra Fialy je „deštník proti drahotě“, logo vládní pomoci proti zdražování. Podle Holce je to spíš deštník proti chudobě, protože novinové titulky začínají vypadat spíš jako z Afriky, než ze střední Evropy. Už i vládní ekonomičtí poradci vládě říkají, že lpění na adresné pomoci je blbost, a vláda se pořád nemůže odhodlat k dalšímu kroku.

„Pořád lepší deštník proti chudobě, než výzvy k bonzování,“ připomněl minulý hit marketingu Úřadu vlády. Jinak jsme v EU asi poslední, kde se lidem prakticky nepomohlo. Takže deštník proti drahotě nic neřeší. „Víte, ono letos na jaře skoro neprší, spíš je sucho. A v suchu asi lidi moc nepostrádají deštník,“ myslí si Holec. Lidé, kteří skutečně jsou na suchu, potřebují zcela jiné věci, deštník fakt ne.

V textu u obrázku deštníku vláda píše, že dobře chápe důvody nárůstu cen. Holec si tím není jistý, a to nejen kvůli ekonomickému nepolíbení ministra Stanjury. Vláda podle něj vývoj cen podceňuje, i když je od roku 1993 rekordní. A její opatření lidé nechápou.

„I primátor Hřibátor má dost této vlády. Ale mohl by si vzpomenout, že v ní sedí taky vicepremiér pro digitalizaci, jistý Ivan Bartoš z jeho strany,“ připomněl. Kromě toho tam sedí ministr zahraničí Lipavský a neviditelný ministr pro legislativu. Pražský primátor kritizující vládu, že přehodila na obce problém s uprchlíky, by tak podle Holce místo stížností v médiích mohl využít ke stížnosti vládě Pirátské fórum či jiný stranický kanál.

Pak probral komentátora Hospodářských novin Petra Honzejka, který je podle něj jednotkou odtržení od reality. „On je mimo a těší ho to a nakopává,“ vykládal. Hospodářské noviny už nejsou zdrojem kvalitního ekonomického zpravodajství, to by muselo vypadat jinak než dnes.

Vládní zděšení z „fašistického projevu“ Tomio Okamury Holec komentoval tak, že „Okiho už dlouho všichni znají“ a pokud by je měl rozhodit jedním projevem tak, že ministr Válek pociťoval potřebu zvracet, tak by měla vláda radši odejít. „Oki tam prostě bude, protože má už dlouhá léta svých deset procent,“ připomněl ministrům, jak funguje politika.

A mimochodem, když se rozmluví „šéfka MPA“, tak to prý také stojí za to. Koalice v tomto směru nemá druhé straně co vyčítat. Upozorňovat, že vláda nepomáhá českým občanům, je legitimní, protože vláda se zodpovídá českým voličům, poznamenal komentátor.

Šíbr Polčák

Věří ale, že Petr Fiala dál myslí i na ženy v Barmě a že jeho neziskovka na tento bohulibý projekt dál čerpá veřejné peníze.

Ještě větší starosti má ale Vít Rakušan, protože jeho komunální spolustraníci jsou jeden skandál vedle druhého. „Problém je, že STAN byl založen jako politicko-podnikatelský projekt několika rodin, které to šéfují“. Petr Hlubuček, pražský lídr kandidátky, o kterém se mluvilo naposledy, je podle něj ukázkovým kádrem Stanislava Polčáka. Ten teď sice odstoupil kvůli kauze bačování osmi milionů z odškodnění kolem Vrbětic, ale stále platí, že „Polčák je šíbr, který tady v Praze hýbe figurkama, domlouvá velký kšefty pro spolustraníky, pro spřízněnou advokátní kancelář, a tak dále,“ obeznámil diváky. STAN je prostě podnikatelský projekt.

Divák se ptal na to, proč se dary pro Ukrajinu dají odepisovat z daní. On sám prý pomáhá a nikdy z toho nečekal profit. Holec připustil, že každý daňový odpis si říká o podvod.

Pak hovořil o novém guvernérovi ČNB Michlovi, který chce zastavit zvyšování úrokových sazeb a není rozhodně sám. Dosavadní Rusnokova strategie zvyšování úroků podle něj zatím moc nefunguje.

Jiní ale do měnových otázek nezabrušují a guvernéra grilují proto, že je bývalým poradcem Andreje Babiše. Markéta Pekarová Adamová proto přišla na to, že chce u Prašné brány zlevňovat půjčky Agrofertu. „Paní MPA je velká ekonomka,“ nadechl se Holec a zasmál se jejímu argumentu, že ČNB má vytvářet cenovou stabilitu. To je dnes hodně hořký humor.

A upozornil, že předsedkyně sněmovny už má i falešný účet, který její nezaměnitelný styl vyjadřování paroduje. Naposledy na něm falešná Pekarová Adamová děkovala za tříprocentní podporu.

Její reakce na nového guvernéra podle ní ukazuje, že vůbec nepochopila, co obnáší ústavní funkce a že tím podrývá autoritu centrální banky, která je v každé zemi naprosto klíčová. „Měla by pochopit, že v demokracii nebude všechno podle ní. A nebo se může přestěhovat do Ruska, dát se k Putinovi a tam by pak měla v čele, na koho by si ukázala. A nejen v centrální bance,“ smál se glosátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: jav

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…