Pragocentrismus České televize. Brněnský právník má plán, jak jej prolomit

14.04.2017 14:32

Právník Zdeněk Koudelka se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz vyjádřil k veřejnoprávnímu vysílání České televize a k decentralizaci televizního vysílání na Moravě.

Pragocentrismus České televize. Brněnský právník má plán, jak jej prolomit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Koudelka

„Veřejná služba v rámci vysílání České televize je ve svém celkovém obsahu neurčitý právní pojem. Zákon o České televizi sice dává příklady, co je součástí veřejné služby, ovšem vlastní naplnění tohoto pojmu je součástí sporů o obsah vysílání České televize. Úlohou veřejné služby je mimo jiné jít proti přirozené centralizaci moci i peněz v moderním státě, což se týká i kulturní oblasti, zvláště financování živé kultury,“ píše úvodem Koudelka.

Součástí veřejné služby je pak podle jeho slov důraz na podporu živé kultury, ale i publicistiky, mimo centrum. K tomu dnes slouží studia České televize v Brně a Ostravě, zmiňuje Koudelka. „Je správné učinit takové zákonné změny, které posílí mimopražskou činnost České televize jako součást veřejné služby,“ podotkl.

„Od Českého rozhlasu se televize zásadně odlišuje tím, že její studia nemají vlastní vysílání, ale ČT jen umožňuje jejich účast na celostátních vysílacích okruzích. Ovšem dnes televizní studia mohou mít vzhledem k technickým možnostem dnešní doby vlastní vysílání celého programu. Z počátku alespoň obě moravská studia jeden. Nejde o nic světoborného či nového. Jde o přijetí stejného modelu, který dnes funguje v Českém rozhlase,“ poznamenal. Čtyři miliony koncesionářů Moravy a Slezska si tak budou moci zvolit, zda chtějí sledovat program pražské centrály či moravských studií. A to podle jeho názoru může přispět k názorové i umělecké pluralitě. 

Původní text ZDE

„Lze předpokládat, že větší činnost televizních studií povede k většímu uplatnění místních herců, režisérů i filharmonií atd. ve vysílání, a tím se posílí i financování regionální kultury, sportu a dalších oblastí uplatnitelných v České televizi. Není důvod, aby z financí placených obyvateli celého státu bylo 80 % tvorby zajištěno jen v hlavním a nejbohatším městě státu,“ rýpl si do pragocentrismu. Česká televize je totiž podle něj převážně pražskou. 

„Často se uvádí, že televize je spjata s pražskou kavárnou. To je v současném systému přirozené, neboť se o jejím osudu rozhoduje dominantně v centru. Tím však nikdy nepřestane její odmítání v regionech, pokud se sama součástí regionů skrze svá studia nestane. Nejsnadněji je to možné uskutečnit na Moravě posílením brněnského a ostravského studia,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

21:45 Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

V posledních letech důvěra v lékaře u části české populace značně utrpěla. Kvůli covidu se, podle bý…