Žádný odsun, etnická čistka to byla. Já to zažil ve vlastní rodině, pustil se ministr Herman do čtenáře

14.04.2017 11:58

Na téma poválečného odsunu sudetských Němců diskutoval s ministrem kultury Danielem Hermanem na jeho profilu na serveru ParlamentníListy.cz jeden ze čtenářů, který vystupuje pod přezdívkou Patriot1.cz.

Žádný odsun, etnická čistka to byla. Já to zažil ve vlastní rodině, pustil se ministr Herman do čtenáře
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman

Čtenář poukázal na to, že Herman jednomu dotazujícímu se odpověděl toto: „Poválečné vyhánění československých Němců se dělo na základě etnického, nikoli politického klíče.“

„Proč neustále lžete? Pocházím ze Šumperska, za války to byly Sudety. Otec mého jednoho strýce byl Němec a matka také Němka. Na ZŠ mne učila matematiku paní učitelka německého původu. O vyhnání Němců z Československa rozhodovaly západní mocnosti s Ruskem. To, že u nás někteří zůstali, bylo proto, že přímo bojovali proti fašismu. Strýcova matka se dožila téměř 90 let a je pochována v Olomouci,“ argumentoval čtenář.

Herman reagoval tím, že trvá na své odpovědi. „Protože vychází z historických skutečností. Bohužel byl u nás praktikován princip kolektivní viny na základě etnického původu, bez zkoumání osobní viny či neviny. Tím byla dokonce postižena i řada německy hovořících Židů, kteří vůbec přežili nacistické běsnění. Tady bych zase já mohl argumentovat konkrétními příklady z vlastní rodiny. O etnickou čistku tedy jednoznačně šlo,“ uvedl ministr.

Na to čtenář reagoval slovy: „Otázkou zůstává, čemu vy říkáte ‚etnická čistka‘. Mohlo by se říci, že je to tvrzení proti tvrzení. Pokud bych vám měl dát za pravdu, nezbyl by u nás po této vaší ‚etnické čistce‘ ani jeden etnický Němec. Tak trochu si odporujete, nebo to, co tvrdíte není pravda. Možná byste měl volit jiné výrazy než slovo ‚čistka‘, ale to by zase nebylo tak ‚populární‘ čtení pro jistou skupinu vámi ovlivněné části populace. Ale zřejmě jste za to placený, tak děláte jen svou práci,“ napsal čtenář.

Herman už se čtenářem dále nepolemizoval, pouze mu poděkoval za vyjádření názoru a popřál příjemné prožití velikonočních svátků.

Celé znění otázek a odpovědí najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…