ČSSD v jižních Čechách může udržet hejtmana. Menší strany jdou raději s ní než s ANO a ODS

14.04.2017 11:43

Vedení hnutí Jihočeši 2012 preferují krajskou koalici s ČSSD, KDU-ČSL a uskupením Pro Jižní Čechy. Tuto koalici by měli její zástupci představit v úterý. Předseda Jihočechů 2012 Pavel Hroch dnes ČTK řekl, že tato varianta je hnutí bližší než případná spolupráce s ODS. S občanskými demokraty se pokouší vytvořit krajskou koalici ANO.

ČSSD v jižních Čechách může udržet hejtmana. Menší strany jdou raději s ní než s ANO a ODS
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Hejtman Jiří Zimola s marketingovým ředitelem ČOV Markem Tesařem informují o výsledcích inspekční cesty

To oslovilo právě i Jihočechy 2012, KDU-ČSL a Pro Jižní Čechy. V Jihočeském kraji se v pondělí rozpadla koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012. Důvodem byly spory mezi sociálními demokraty a ANO v otázce zdravotnictví.

Hroch uvedl, že dnešní stanovisko je názor rady Jihočechů 2012. Tento krok musí ještě ve čtvrtek potvrdit na zasedání hnutí členská základna. Hroch dodal, že to však nebrání tomu, aby Jihočeši 2012 podepsali s ČSSD, KDU-ČSL a koalicí Pro Jižní Čechy memorandum o dalším společném postupu. „My jsme vznikli v roce 2012 a vznikli jsme na určitý popud, kdy jsme vystupovali proti ODS. Také v našem středu je mnoho bývalých členů ODS. Proto by koalice s ODS nebyla dobrá varianta pro nás i pro našeho voliče,“ řekl Hroch. Dodal, že pro variantu s ČSSD hovoří i zkušenost z předchozích měsíců, kdy oba subjekty spolupracovaly ve vedení kraje.

Koalice ČSSD, KDU-ČSL, Jihočechů 2012 a formace Pro Jižní Čechy by měla 28 zastupitelů z 55. Nepovede ji už hejtman Jiří Zimola (ČSSD), jenž hodlá na nejbližší schůzi zastupitelstva na funkci rezignovat a znovu už o ni nebude usilovat. Zimola navrhuje na hejtmanku svou současnou náměstkyni Ivanu Stráskou (ČSSD).

Koalici se od začátku týdne snaží sestavit i hnutí ANO. Obrátilo se na stejné potenciální partnery jako sociální demokraté. ANO oslovilo Jihočechy 2012, KDU-ČSL i koalici Pro Jižní Čechy a ještě ODS. Toto uskupení by dohromady mělo 33 zastupitelů.

Spory mezi ČSSD a ANO začaly na březnovém jednání zastupitelstva. Týkaly se vedení Jihočeských nemocnic. ANO kritizovalo fakt, že předseda představenstva Martin Bláha, který figuruje i ve vedoucích pozicích v okresních nemocnicích, pobírá ročně 7,2 milionu korun. Navíc ANO poukazovalo na to, že Bláha nechává stavět pro Zimolu rekreační dům v Lipně nad Vltavou.

Stejné věci kritizovali i opoziční zastupitelé a snažili se získat dostatečnou podporu pro svolání mimořádného zastupitelstva. Iniciativa nakonec získala potřebný souhlas minimálně od třetiny zastupitelů a Zimola svolal mimořádné zasedání na 27. dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…