Praha postavila bezdomovcům další stan. Proti mrazu

04.02.2012 15:18

V centru Prahy vyrostl už třetí stan, v kterém mohou bezdomovci v mrazivém počasí přenocovat. Nachází se pod magistrálou nedaleko od hlavního nádraží. Provozovat ho bude právě sdružení Naděje, které má v místě své denní centrum.

Praha postavila bezdomovcům další stan. Proti mrazu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

"Stan už je postavený, během odpoledne se ještě navezou lůžka tak, abychom mohli ve 20 hodin otevřít," řekla Petra Lakatošová, ředitelka pražské pobočky sdružení Naděje. Vyhřívaný stan má kapacitu 50 lůžek, stejně jako stany na Rohanském ostrově bude vybaven postelemi a spacáky. Zázemí s toaletami bude v přilehlém centru Naděje.

V metropoli je podle ředitele Centra sociální služeb Praha Tomáše Jána v současnosti kolem 700 míst pro přenocování bezdomovců. V noci na dnešek stejně jako v minulých dnech bylo v zařízeních i ve stanech plno. "Nový stan, který jsme včera (v pátek) postavili, byl už v devět hodin plný," řekl Ján. V pondělí se znovu sejde krizový štáb města, aby vyhodnotil situaci. Pokud bude potřeba, postaví město další stan.

Také dnes v noci teploty na horách spadly pod 30 stupňů Celsia, mimo hory teploty klesly někde pod minus 25 stupňů, v Praze se blížily k minus 20. Silné mrazy mají podle meteorologů pokračovat i v příštím týdnu. Chladné počasí ohrožuje hlavně lidi bez domova, kterých jsou v Praze podle některých odhadů asi 4000.

Přečkat mrazivé počasí jim pomáhá několik organizací, na sobotu měly takřka vyčerpané ubytovací kapacity. Podle Jána bylo v Praze volných 26 míst. Například na lodi pro bezdomovce Hermes, která má kapacitu 230 lůžek, spalo 211 lidí bez domova. Plno mají i v Naději, která otevřela mimořádně přes noc i denní centrum. Lidé v něm mohou přečkat mrazivou noc na židlích, kapacita je stanovena na 100 míst, dnes v něm spalo 119 bezdomovců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…