Praha se snaží předejít zastavení stavby Blanky, dnes se dozvíme, co vyjednala s Metrostavem

29.11.2013 6:14

Praha a stavební firma Metrostav by měly dnes vystoupit se společným prohlášením k výstavbě tunelu Blanka. Obě strany se podle úterního vyjádření náměstka primátora Jiřího Nouzy dohodly, že do dneška nebudou průběh jednání komentovat. Praha se snaží předejít zastavení stavby, které Metrostav avizoval na 7. prosince. Podle informací ČTK se v týdnu sešli nejen právníci obou stran, ale i vedení Prahy a Metrostavu.

Praha se snaží předejít zastavení stavby Blanky, dnes se dozvíme, co vyjednala s Metrostavem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední kubík horniny na ražbě tunelu Blanka

Informace o problémech s proplácením faktur za vícepráce na tunelovém komplexu Blanka se objevují už řadu měsíců. Situace eskalovala minulý týden ve středu, kdy Metrostav oznámil termín zastavení prací. Praha mu dluží 2,1 miliard korun. Vedení města na to reagovalo oznámením, že smlouvy s Metrostavem jsou s největší pravděpodobností neplatné. Současné vedení Prahy tak neví, jak za takzvané vícepráce zákonným způsobem zaplatit. Je možné, že kauza skončí před rozhodčím soudem.

Blankou se původně měli první řidiči projet už v roce 2011, termín se ale odsunul na jaro roku 2014 a ani nyní není jasné, kdy bude tunelový komplex dokončen. Cena se zvýšila z původních zhruba 25 miliard o více než deset miliard korun. Roční náklady na zastavení a konzervaci stavby odhaduje Praha na 1,6 miliard korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…