Prasátka v oblecích, pusťte k moci odborníky. Muzikant se naštval na vládu

02.04.2012 6:36

JINÝMA OČIMA Situace v zemi se vyhrocuje. Muzikanti, kteří byli vždy hlavním protestním hlasem, se občas ozvou, ale žádná sláva. Dřív se drsně projevovali punkeři, dnes jsou důležitým hlasem lidu rappeři. Ale i oni se vyjadřují dost obecně. Buď jsou naštvaní a dávají to znát nahlas v náznacích, anebo hnijí v garážích. Rapper Revolta míní, že Nečasova vláda hájí hlavně své zájmy. Hudební kritik Petr Korál na to, že všichni tito drsňáci zpívají o obecnostech, ale nikdo se drsně do vlády nenapře.

Prasátka v oblecích, pusťte k moci odborníky. Muzikant se naštval na vládu
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Demonstrace proti vládě se přemístila před Českou televizi

„Můj názor na Nečasovu koaliční vládu je, že jde o partu neodborníků, kteří spíš hájí své zájmy, než zájmy občanů. Je to samý chemik, inženýr, novinář, mafián a jen zřídka se tam najde člověk, který pracoval mnohá léta v určitém odvětví a má zkušenosti z terénu. Kalouskovy škrty mají nejvíce vzít rodinám s dětmi a důchodcům, což jsou skupiny, které se mohou bránit nejmíň. Podle mě je tohle neschopnost naší vlády, všichni moc dobře víme, že se peníze dají ušetřit na jiných místech. Ale to jsou bohužel takzvaná koryta našich prasátek v oblecích,“ řekl ParlamentnímListům.cz rapper Revolta. Ostatně podobné názory má většina českých rapperů. Tradice protestsongů v Česku není podle některých odborníků vůbec zažitá.

Protestsongy v Česku chybí

„Jsou, ale není jich moc. Čeští muzikanti se do politiky moc nepouštějí. Nevím, jestli si to nechtějí někde rozházet, anebo si myslí, že posluchače politika nezajímá a ublížili by si tím u svých fanoušků. Politické texty vznikají. Ne moc v popu, ale většinou v metalu, punku a hip hopu. Často ale nejsou moc konkrétní,“ sdělil ParlamentnímListům.cz editor časopisu Rock&Pop Petr Korál s tím, že jde o výkřiky do tmy. Podle něj se kritika systému přenesla z punku do hip hopu či rappu.

 

„KSČM a ČSSD je podle mě menší zlo než vládnoucí pravice, ale to je tak vše, co k tomu můžu říct. A Holešovská výzva je podle mě naděje a konečně nějaké zpracované řešení, za které se mohou lidé postavit,“ dodal Revolta. Ostatně prý se na demonstraci Holešovské výzvy v polovině dubna dostaví.  Pro Česko je podle něj nejlepší příklad Island. Pochází z Krnova a v klipech vystupuje zahalen. V dubnu mu vyjde cédéčko Evoluce vědomí, na němž bude z půlky politická revolta a z druhé duševní revolta. Klaus je podle něj zbabělec. Chtěl by vidět Česko jako soběstačnou, pracovitou a průmyslovou zemi. Ne, aby byla v prdeli jako dnes.

Několik Krylů, ale žádný pravý

Za jednoho z nejpravdivějších zpěváků protestsongů je v Česku považován Karel Kryl, jenž zemřel v roce 1994. Za jeho následovníky jsou poslední dobou považováni Zbyněk Ziggy Horváth, jenž hraje na demonstracích Holešovské výzvy, Tomáš Klus, ale třeba i zmiňovaný rapper Revolta. „Rap je podle mě věc, která by měla být o názoru. Věřím, že pomaličku i starší lidé pochopí, že mladí ventilující své názory a myšlenky v hip hopové muzice mohou říkat velké pravdy."

„Většinou tam není názor úplně jasný a nikdo nejde moc do konkrétna. Na druhou stranu to, co se děje na české politické scéně, je za měsíc passé. Tohle by měli dělat písničkáři, ale dnes už to taky nedělají. Některým se dává nálepka, že jsou nástupci Kryla, ale tací tady po pravdě fakt nejsou,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Korál. Vydavatel Rock& Popu Pavel Schuster nadává na české kapely, že nemají nic zažito a jen chtějí peníze. Podle něj je hip hop neškodný a zpěváci jsou drsňáci z akvárka. „Když Tublatanka v roce 1989 dávala aparát na ozvučení, tak se strašně bála. Dnes už nikdo na demonstrace nic nedává,“ zmínil Schuster. O tom, že některé písně mohou být doslova vražedné, svědčí články některých novinářů. Například článek Jana Drtila v ČiliChili, v němž popsal, jak se dostal k některým písním neonacistických skupin, extremistických muslimů či drogových zpěváků z Mexika.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…