Prase Zeman, Slováci havlovštější než Češi! zní po výhře Čaputové. Ale také: Zamyslete se...

31.03.2019 19:27

Co vyplývá ze zvolení Zuzany Čaputové u našeho východního souseda? Proč byla volební účast tak malá? A jak se bude zvolená prezidentka lišit od Andreje Kisky? Takovéto otázky si kladli čeští novináři i jiné osobnosti. Odpůrci Zemana Slovákům závidí a jeden ho dokonce označil za „prase“.

Prase Zeman, Slováci havlovštější než Češi! zní po výhře Čaputové. Ale také: Zamyslete se...
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Zuzana Čaputová.

Ve varu jsou zejména ti, kteří nemají rádi českého prezidenta Miloše Zemana.

Anketa

Kdo bude mít po nástupu Čaputové do funkce lepšího prezidenta?

11%
hlasovalo: 15520 lidí

Občanský aktivista Jakub Pitron napsal: „Křesťanské Slovensko uvěřilo ve slušnost. Ateistické Česko si rozumově zdůvodní, proč je dobré mít na Hradě prase.“

„Zuzana Čaputová je slovenskou prezidentkou. Bez lhaní, manipulací, útočení. BLAHOPŘEJI. Máme se co učit,“ uvedl na sociální síti lékař a člen TOP 09 Miloš Rejmont.

Svérázně oslavuje vítězství Čaputové aktivista Tomasz Peszynski. „Děkuji Slovákům za jejich volbu. Jsou havlovštější než Češi!“ uvedl. „To není konec. Není to ani začátek konce. Je to konec začátku. Porážky populistů a autoritářů ve V4,“ přidal na sociální síti a přidal i něco o Rusku: „Vítězství Čaputové je vítězství v bitvě hybridní války. Tady se volby ovlivnit nepodařilo. Loser není Zeman, ale i Putin.“

Balšínek: Že Čaputová přinese změnu? Tatranské mysterium

Slovenským volbám věnovala jeden status například ekonomka Hana Lipovská. Na úvod prohlašuje, že jí nepřísluší hodnotit ani kritizovat. Ale nízká volební účast jí přijde pozoruhodná. „Budoucí prezidentka Slovenské republiky byla zvolena méně než čtvrtinou všech oprávněných voličů. Oproti tomu prezident České republiky byl v roce 2018 zvolen více než třetinou voličů. Neviděli Slováci rozdíl mezi paní Čaputovou a panem Šefčovičem? Nebo jim to bylo jedno? Nebo se jim nelíbil ani jeden, ani druhý? Nebo se jim naopak líbili oba?“ klade Lipovská otázky, jejichž zodpovězení prý bude zajímavé.

Anketa

Vítáte zvolení Ladislava Jakla do RRTV?

95%
5%
hlasovalo: 21617 lidí

A opírá se do Tomáše Petříčka za jeho výrok: „Slováci svou volbou jednoznačně potvrdili proevropskou orientaci své země.“ „Chce se tím říci, že člen Evropské komise Šefčovič je oproti zvolené prezidentce eurovlažný? Nebo je dnes podmínkou proevropské orientace souhlas s interrupcemi?“ táže se ministra, dříve poradce europoslance Miroslava Pocheho.

„Před pěti lety se u nás i ve slovenském tisku podobně houfně jásalo nad zvolením pana prezidenta Kisky. Ten ovšem dnes, po konzumaci svého mandátu, hovoří o hluboké morální krizi země. Mesiášská očekávání se tedy zřejmě nenaplnila, nepolitická politika ovšem v současné Evropě jede dál,“ konstatuje ekonomka a na závěr dodává: „Bratrům Slovákům můžeme, ba musíme přát do příštích let dobré vedení. Především bychom však měli se znalostí jejich dnešní zkušenosti začít zvažovat, co vlastně chceme od roku 2023 my.

Ženu na Hradě?
Proč ne.

Pokud jí bude dobrá, konzervativní, úspěšná politička,
budu ji volit v obou kolech raději než liberálního nepolitika.“

Také šéfredaktor Dalibor Balšínek z Echo24.cz si všímá toho, že naděje vkládané do Andreje Kisky se nevyplnily: „Velké touhy. Už před pěti lety Kiska porazil v přímém souboji Fica při volební účasti ve druhém kole 50 %. Každý si může vzpomenout, jaká změna se na Slovensku za Kisky odehrála včetně té šílené vraždy. Čaputová je, řekněme, pokračovatelem Kiskova mandátu, porazila nepřímého kandidáta Smeru téměř stejným rozdílem jako Kiska Fica, ale při výrazně nižší volební účasti – 41 %. Jakou změnu přinese Čaputová, když to nedokázal Kiska s větším volebním ziskem, je tatranské mysterium.“

A podobně hovoří i Petr Kamberský z Lidových novin: „Současný český prezident má vliv ze tří důvodu: zvykově, protože ten současný je mocenský expert, a zejména, Parlament je rozhádaný, není tu jasná a soudržná vládní většina. Bez toho by byl eMZák malinký, jako byl na začátku Sobotkovy vlády.

A teď se blížíme k jádru věci: slovenský prezident je a bude ještě slabší. Zvykově, mocenskou praxí i silným parlamentem.

Vzpomínáte na tu radost po zvolení Andreje Kisky? No a moc to Slovensku nepomohlo, že. Mafie, místní i italská, si dělá v některých koutech země úplně, co chce,“ konstatuje Kamberský a doplňuje, že to je důvod, proč většina národa nešla volit. A jen z toho zbytku si většina zvolila Zuzanu Čaputovou.

„Prezident je zejména symbolická figura. Jsem poslední, kdo by popíral význam symbolů. Zuzana Čaputová je symbolem toho, jak příšerný poslední rok pro Slováky byl a že opravdu nechtějí pokračování. Ale ta nejsmutnější pravda je tato: ‚president elect‘ šla ještě v noci dát svíčku k pomníčku Jana Kuciaka a Martiny Kušnírové. Řeknu to velmi jemně, nedořečeně: Nebýt té vraždy, kdo ví, jak by volby dopadly. Proto Slovákům opravdu vůbec nezávidím,“ uzavírá novinář.

I Boris Cvek, biochemik, publicista a filozof, říká, že bitva není dobojována a jsou zde parlamentní volby. „Teď bych ještě Slovákům přál, aby nám jejich demokratičtí politici ukázali, jak se to dělá v parlamentních volbách... aby v parlamentu byla konečně jasná demokratická většina bez Smeru – a pokud možno aby se Kotleba a SNS do parlamentu už nedostali,“ praví Cvek a dodává, že toto bude mnohem těžší.

Samková: Slovensko vybráno jako slabší kus

Velmi tvrdě se ke slovenským volbám vyjádřila exposlankyně za ODS Kateřina Dostálová: „Víte co? Mně jsou slovenské prezidentské volby úplně u prdele. Jste pryč a v poho. Promiňte expresi, ale jinak se to říct nedá. Se tam mafiánsky vraždíte a někdo na tom profituje. Vaše volba mě nezajímá.“

A další ze zakladatelů ODS, glosátor Petr Paulczyňski, si s Dostálovou nezadá: „Ty dva slovenský eurohujery přišlo volit 42 % Slováků. Což znamená, že 58 % na ně sere.“

A advokátka Klára Samková k tomu dodává: „Slovensko bylo vybráno jako slabý kus... evidentně právem.“ Což v komentářích jeden z přítomných rozvádí: „Po barevných revolucích čelíme nové technologii uchopení moci, která již byla s velkým úspěchem použita ve Francii. Řádově pouhé měsíce před volbami se objeví úplně nová, čistá a hezká tvář, kterou do té doby vůbec nikdo nezná, a okamžitě má uvolněny všechny mediální kanály v prime time vysílacích časech. Takový mediální Blitzkrieg. To, na čem běžný politik pracuje celá léta, má tato osoba okamžitě. Včetně finančního krytí.

Než společnost stačí zareagovat, než se poodhalí cesty peněz vedoucí zpravidla k zahraničním loutkovodičům – je po všem. Marketing zafunguje neomylně a vítězí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…