Prasklo to. Potlesk 98letému náckovi a „my nic, to pan předseda“. Je to jinak

07.02.2024 16:25

Kanadský premiér Justin Trudeau nejspíše věděl o návštěvě nacistického veterána Jaroslava Hunky, kterému se v září loňského roku dostalo potlesku vestoje při návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Kanadský parlament pozval ukrajinského emigranta Jaroslava Hunku, kterému sál tleskal jako „bojovníkovi proti Rusům“. Jenže 98letý Hunka tento boj prováděl v rámci nacistické divize SS, což prý premiér Trudeau dobře věděl.

Prasklo to. Potlesk 98letému náckovi a „my nic, to pan předseda“. Je to jinak
Foto: Repro Twitter
Popisek: Potlesk pro veterána ukrajinské první divize, Jaroslava Hunku

Anketa

Má zákon omezit držení střelných zbraní?

20%
77%
hlasovalo: 17714 lidí
Kanadský parlament a jeho předseda si loni v září utrhli řádnou ostudu, když jako čestného hosta pozvali Jaroslava Hunku, emigranta z Ukrajiny a „bojovníka proti Rusům“. Proti Rusům (tehdy Sovětům, pozn. red.) ovšem Hunka bojoval v řadách SS.

Poté, co tehdejší předseda parlamentu Anthony Rota představil Hunku jako veterána druhé světové války, který „bojoval za ukrajinskou nezávislost proti Rusům“, sklidil Hunka ovace ve stoje od shromážděných poslanců, senátorů i samotného Zelenského.

Teprve poté se při zběžném průzkumu zjistilo, že Hunka sloužil za války v divizi Galicia, dobrovolnické jednotce Waffen-SS, která byla loajální nacistickému Německu a podílela se na pokusu o dobytí Sovětského svazu. Její příslušníci se navíc podíleli na několika zdokumentovaných válečných zločinech včetně rozsáhlého masakru polské vesnice Huta Pieniacka.

Od vypuknutí skandálu Trudeau a jeho ministři důsledně tvrdí, že za Hunkovo vystoupení může výhradně Rota, který 98letého muže pozval. Premiér se sice za fiasko „bezvýhradně omlouval“, ale obviňoval Rotu z toho, že Hunku neprověřil, čímž dostal poslance do situace, kdy „neznali souvislosti“ člověka, kterému tleskali.

„Je jasné, že zde došlo k chybě, a je to něco, čím se musíme zabývat, pokud jde o budoucí návštěvy světových lídrů, abychom zajistili, že se to už nikdy nebude opakovat,“ řekl tehdy Trudeau.

Předseda kanadského parlamentu Anthony Rota vzal skandál na sebe. V omluvě, kterou následně zveřejnil, uvádí, že lituje, jak „vzdal hold“ člověku, který se nacházel na galerii, protože se o něm až poté dozvěděl „další informace“.

„Chci ujasnit, že nikdo, včetně dalších členů parlamentu a ukrajinské delegace, nevěděl o mých úmyslech a o mém projevu, než jsem ho pronesl. Tato iniciativa byla pouze moje, zmíněný jedinec je z mého okrsku a byl doporučen právě mně. Chci se hluboce omluvit zejména kanadské židovské komunitě, i té světové. Přijímám za své jednání plnou zodpovědnost,“ sdělil Rota.

Z uniklé e-mailové komunikace ale plyne, že Trudeauova kancelář nejenže o Hunkově příjezdu předem věděla, ale dokonce ho pozvala na recepci se Zelenským. „Ctihodný Justin Trudeau, předseda vlády Kanady, si Vás dovoluje pozvat na zvláštní událost,“  stojí ve zprávě, kterou Hunkovi zaslal Úřad kanadského protokolu, jak informuje deník National Post.

Předseda kanadských konzervativců Pierre Poilievre obvinil premiéra, že o Hunkově pozvání veřejnosti opakovaně lže. „Takže Trudeau opět lhal. Celé měsíce tvrdil, že bývalého nacistu pozval na návštěvu ukrajinského prezidenta pouze předseda parlamentu. Způsobil tím celosvětovou ostudu a vítězství ruské propagandy. Trudeau hodil předsedu parlamentu přes palubu,“ napsal Poilievre na síti X.

Hunkovy válečné záznamy nebyly v době, kdy byl pozván kanceláří premiéra, žádným tajemstvím a pouhým vyhledáním jeho jména na internetu bylo možné získat ukrajinsky psané podrobnosti o jeho působení v divizi Galicia, stejně jako příspěvek na blogu z roku 2011, jehož autorem je sám Hunka.

Už samotný fakt, že Hunka byl představen jako ukrajinský veterán, který za druhé světové války bojoval proti „Rusku“, měl vyvolat poplach, protože jednotky ukrajinských nacionalistů, kteří se za druhé světové války vzbouřili proti sovětské nadvládě, jednoznačně spolupracovaly s nacistickým režimem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

tam se tleská náckovi, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepadr , 07.02.2024 16:50:15
u nás na Hradě sedí vyškolený rozvědčík komunistickou mašinérií, který schvaloval vstup vojsk SSSR na naše území a jejich " dočasný" pobyt.

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…