Pravda může vyvolat nenávist. A EU chce stíhat a trestat. Vážné

05.02.2024 11:45

Nenávistné projevy a trestné činy z nenávisti jsou vážnými trestnými činy, které ohrožují základní práva a soudržnost EU, tvrdí Evropská komise. Evropský parlament pak v lednu vyslal výzvu k rozšíření seznamu trestných činů EU o nenávistné projevy a trestné činy z nenávisti, s důrazem na ochranu zranitelných skupin a komunit. Okamura boj EU proti nenávisti kritizuje a upozorňuje na skutečnost, že i pravda může vyvolat nenávist. „Nesmíme pravdu potlačovat, jen aby to někoho neurazilo!“ prohlásil

Pravda může vyvolat nenávist. A EU chce stíhat a trestat. Vážné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Společné předvolební shromáždění proevropských stran, které pořádalo Pulse of Europe Czech Republic na Staroměstském náměstí

Pro veškeré formy nenávisti a nesnášenlivosti v Evropské unii není místo. S hodnotami, jako je úcta k lidské důstojnosti, svoboda, demokracie, rovnost, právní stát a dodržování lidských práv, nejsou slučitelné.

„Nenávist nepostihuje pouze jednotlivé oběti, ale představuje hrozbu pro živé demokracie a pluralitní společnost,“ uvádí na svém webu Evropská komise.

Trestné činy a projevy motivované nenávistí jsou podle práva Evropské unie nezákonné. V prosinci 2021 Evropská komise přijala sdělení, které podněcuje Radu k rozhodnutí rozšířit seznam trestných činů právě i na nenávistné projevy (hate speech) a trestné činy z nenávisti (hate crimes).

Pokud by bylo toto rozhodnutí Radou přijato, bude Evropská komise moci ve druhém kroku navrhnout sekundární legislativu, která by Evropské unii umožnila kriminalizovat další formy projevů nenávisti a trestných činů z nenávisti.

Komise se domnívá, že nenávistné projevy a trestné činy z nenávisti jsou obzvláště závažnými trestnými činy, protože mají škodlivé dopady na základní práva, na jednotlivce i na společnost jako celek a podkopávají základy EU.

Anketa

Který diskusní pořad je nejlepší?

hlasovalo: 13019 lidí
V prosinci 2023 pak bylo přijato sdělení „Žádné místo pro nenávist: Evropa sjednocená proti nenávisti“, jehož cílem je zintenzivnit úsilí EU v boji proti nenávisti ve všech formách, a to posílením opatření v rámci různých politik.

„Hodnoty stanovené ve smlouvách EU nejsou ani teoretické, ani nepovinné: Jsou základním prvkem. Jsou to podmínky, na nichž je založena naše demokratická a pluralitní společnost. Musí se vztahovat na každého v EU. Každý jednotlivec, každé společenství a každá víra si zaslouží stejný respekt. Soudržnost naší společnosti je narušována, pokud se vyvíjí tlak proti určitým skupinám,“ píše se v úvodu sdělení.

„Zaznamenáváme nárůst nenávisti vůči muslimům, kdy muslimové čelí zastrašování, obtěžování a diskriminaci. Všechny různé aspekty, které dělají Evropu tak jedinečnou, rozmanitou společnost, vyžadují respekt. To je nedílnou součástí naší rozmanitosti jako Evropanů… Toto sdělení je výzvou k akci pro všechny Evropany a má zajistit, aby Evropa byla místem, kde si každý může užívat našich základních hodnot na základě rovnoprávnosti,“ uvádí sdělení.

Komise ve sdělení též „naléhavě vyzývá“, aby Rada rozhodla o rozšíření stávajícího seznamu „trestných činů EU“ uvedeném ve Smlouvách o trestných činech.

„Společně může být EU mocnou silou, která toto odhodlání prokáže a vyzve všechny Evropany, aby se postavili proti nenávisti a zasazovali se o rovnost, začlenění a respekt,“ píše se v závěru sdělení Evropské komise.

Dne 17. ledna pak Evropský parlament pod vedením poslankyně Maite Pagazaurtundúové vyslal politickou výzvu k rozšíření seznamu trestných činů EU o nenávistné projevy a trestné činy z nenávisti. Předně aby se Evropa vypořádala s jejich nárůstem v poslední době, zejména v souvislosti s opětovnou eskalací izraelsko-palestinského konfliktu.

Podle politické skupiny v Evropském parlamentu Renew Europe pomůže zajistit „univerzální ochranu cíleným a zranitelným skupinám a komunitám ve společnosti“ a to za pomocí vymezení trestných činů a sankcí.

„Současný právní rámec EU zahrnuje nenávistné projevy a trestné činy z nenávisti pouze v některých případech, ale v současné době neexistuje žádná společná, komplexní právní definice na úrovni Unie… Radikální sítě a extrémní polarizace jsou příznivým prostředím pro nárůst tohoto chování, které porušuje základní práva,“ sdělila Pagazaurtundúové s tím, že touto zprávou je Rada žádána, aby „dala zelenou“ legislativní úpravě boje proti trestným činům z nenávisti a nenávistným projevům.

Proti boji proti nenávisti v pojetí Evropské unie se vyslovil předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Považuje ho za „vágní“ a představuje dle jeho názoru pouze záminku k trestání za projevy názorů.

V příspěvku na facebooku se krátce zamyslel nad tím, jaké projevy mohou vyvolat nenávist a došel k závěru, že ji může podnítit i pravda. „Když upozorním na kriminalitu, kterou páchají imigranti či muslimové, může to u lidí vyvolat nenávist k muslimům a imigrantům? Může. Pravda může vyvolat nenávist,“ napsal s tím, že i přesto se pravda nesmí potlačovat jen proto, že by mohla někoho urazit. Dodal, že spousta lidí určitě nesnáší i nějaké politiky, pokud jsou toho názoru, že jim škodí.

Trestné výzvy k protiprávnímu násilí či porušování základních práv by navíc podle Okamury měly být v pravomoci členských států. „Nikoli EU!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A ze všeho největší zločin bude nenávist k rudozelené EU ? Co mi to jen připomíná ? Povinnou lásku k SSSR ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 05.02.2024 12:42:40

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…