Pravda o Afghánistánu: Obrovská korupce. Američanům se neustále lhalo

28.08.2021 9:50

Sobotní MF Dnes citovala část informací ze série článků o Afghánistánu, které vydal americký list The Washington Post. Série ukazuje, že prezidenti USA i jejich spolupracovníci lhali americké veřejnosti o situaci v Afghánistánu. Tamní poměry lakovali narůžovo. Afghánská vláda přitom byla neuvěřitelně zkorumpovaná. Američtí prezidenti to podle všeho věděli, a přesto do země lili obrovské sumy peněz.

Pravda o Afghánistánu: Obrovská korupce. Američanům se neustále lhalo
Foto: archív autora
Popisek: Obama

Úřad zvláštního generálního inspektora pro rekonstrukci Afghánistánu (SIGAR) prošetřoval, jak USA vedly válku v Afghánistánu. Ukázalo se, že tamní situace byla mnohem horší, než americké vlády tvrdily veřejnosti. Závěry úřadu měly zůstat utajeny americké veřejnosti, ale list The Washington Post se soudil o jejich zpřístupnění, a když soud vyhrál, sepsal na základě získaných informací sérii textů, která ukázala, jak to bylo v Afghánistánu doopravdy a jak americké vlády lhaly občanům USA.  

Šéf úřadu SIGAR, John Sopko, k této záležitosti listu řekl, že „Američanům se neustále lhalo“.

Informace se prý zkreslovaly naprosto běžně, a americké administrativy věděly, že jsou zkreslené.

Anketa

Doposud nejlepší nápad předvolební kampaně?

hlasovalo: 9718 lidí
„Osoba, identifikovaná jako významný člen Národní bezpečnostní rady, řekla, že z Bílého domu za časů Baracka Obamy byl neustálý tlak vyprodukovat pozitivní čísla, i když nebyla,“ napsala MF Dnes. „Bílý dům a Pentagon manipuloval až k bodu absurdity i s počty ztrát. Nárůst počtu padlých Američanů byl vydáván za důkaz, že USA přenesly boj na teritorium nepřítele. Sebevražedné atentáty byly líčeny jako znak zoufalství Tálibánu,“ uvedl také list.

Americké administrativy se prý také tvářily, že nevidí korupci, která prorostla celým Afghánistánem. Prezident Hamíd Karzájí měl prozradit, že od CIA dostával pytle peněz. Současně vesele prosperovali obchodníci s drogami i obchodníci se zbraněmi. Část amerických peněz končila i v rukou povstalců a nejrůznějších dalších zločinců.

Američané byli ochotni afghánským poslancům za to, že budou správně hlasovat, např. v otázce posílení ženských práv, platit tisíce dolarů. Afghánci si to podle dosud utajovaných zpráv řekli mezi sebou a pak už si na americkou ambasádu chodil pro peníze za to, že se správně chová, kdekdo.

Administrativa Baracka Obamy prý tolerovala i falšování voleb v Afghánistánu, a to prý definitivně zničilo pověst Američanů v zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…