Pravda o amnestii. Na vlastní kůži ji už poznal politik-policista ze severu

10.01.2013 7:42

Severočeský politik, bývalý pracovník úřadu práce a šéf městské policie Bronislav Schwarz z Lomu (Severočeši.cz) zrovna řeší příděl prohřešků, které jeho mužům v uniformách nadělil po Vánocích současný prezident. Že by byl ale natěšen na změnu hlavy státu, to se říci nedá. Má sice dva kandidáty, přesto se cítí natolik přísný, že možná lístek do volební urny v lomském kulturním domě vůbec nevhodí. A když, pak pro Karla z lítosti, nebo pro Miloše za někdejší humor.

Pravda o amnestii. Na vlastní kůži ji už poznal politik-policista ze severu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Bronislav Schwarz

Bronislav Schwarz si ještě kandidáta na prezidenta nebo prezidentku definitivně nezvolil, byť už čas kvapí. „Jsem přísný, konzervativní a na svou národnost hrdý člověk, proto jsem si kandidáta nezvolil. Nejsem dostatečně zralý na to, abych to odpovědně učinil,“ prozradil své osobní pocity ParlamentnímListům.cz s tím, že na kandidáty má své názory, s některými dokonce osobní zkušenosti.

„O některých jako bývalý policista a jako člověk vím své,“ říká tajemně jako odůvodnění svého postoje. „Když někomu dám svůj hlas, tak to možná bude Karel, a to z lítosti, jak dopadla v minulosti jeho rodina. Nebo Miloš - pamatuji si ho ještě jako normálního veselého politika, ale to je asi vše. Spíše volit nepůjdu,“ přemýšlí nahlas pro ParlamentníListy.cz. Jestli nakonec navštíví jednu ze čtyř volebních místností v Lomu, ještě dnes sám na sto procent neví.

Po současném prezidentovi sbírá amnestované drobty

Šéf strážníků v severočeském Mostě má v posledních dnech - stejně jako jeho kolegové z ostatních měst - na talíři novinek především starosti s amnestií současného prezidenta. „Je mi líto strážníků, policistů, státních zástupců, soudců, kteří museli za peníze nás všech vynaložit mnohdy hodně velké úsilí, aby nastala spravedlnost. No a jak to dopadlo, to vidíte sami,“ vyjadřuje se k amnestii prezidenta, která podnítila veřejnou diskuzi související s hlavou státu mnohem více či minimálně stejně jako blížící se první přímá volba českého prezidenta.

V jeho případě nejde jen o řeči komunálního politika. Jako muž v uniformě strážnického šéfa vidí přímo do víru dění. „Zaznamenáváme denně několik desítek prohřešků a dokonce i trestných činů. Dnes, po pouhých několika dnech po amnestii, mohu říci, že zákony porušují i tito nově amnestovaní. Myslím si, že tito lidé už jinak ani žít neumí,“ míní.

Pracovat? No, nezlobte se…

Co se týče amnestovaných vězňů, tak v Mostě na magistrátu s nimi začali pracovat už minulý čtvrtek.  „Kurátorka pro dospělé předjednala spolupráci s úřadem práce, v jehož kompetenci je poskytování mimořádné okamžité pomoci,“ informovala Naděžda Krupczová, vedoucí sociálního odboru mosteckého magistrátu. K práci těchto osob se škraloupem má Bronislav Schwarz skeptický postoj, už proto, že sám několik let před nástupem do funkce ředitele městské policie v Mostě působil mimo jiné v oddělení kontroly mosteckého úřadu práce. „Pracovat s nimi? Nezlobte se, ale ti, co pracovat chtějí, tak na ´pracák´ ani pořádně nepřijdou. A ti druzí, ti budou rovnou zase krást - což už se potvrzuje, s těmi asi také pracovat ve vašem smyslu dotazu nebudeme,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

„Propuštění dostávají ve věznicích peníze na dopravu domů, pak by se měli zaevidovat na úřadu práce. Než jim tam bude případně přiznán příspěvek na živobytí, mohou tamtéž požádat o mimořádnou okamžitou pomoc ze systému hmotné nouze,“ doplnila ještě Naděžda Krupczová.

Zkušenosti z policie a politiky

S vyplněním formulářů nutných pro evidenci na pracovním úřadu nebo při podání žádosti o dávky ze systému hmotné nouze pomáhá amnestovaným osobám kurátorka mosteckého magistrátu. Přestože pátek není úředním dnem, pracovníci sociálního odboru magistrátu i kompetentní pracovníci úřadu práce byli i minulý pátek už propuštěným osobám k dispozici.

Bronislav Schwarz má zkušenosti z Police ČR, úřadu práce, nyní Městské policie Most, zastupitelem je v Lomu, kde je jeho žena starostkou, a rovněž je krajským zastupitelem Ústeckého kraje, kde je od letošních podzimních voleb také členem Výboru pro zdravotnictví a sociální věci a Komise pro rozvoj cestovního ruchu a zahraniční vztahy.

V médiích se objevoval před dvěma a půl lety jako obžalovaný aktér u soudu, kdy se řešilo, zda jako státní policista zneužil pravomoci veřejného činitele a porušil domovní svobodu, v místě, kde následně s kolegy objevil varnu drog. Obžaloby byl nakonec zproštěn, což považoval za satisfakci už proto, že ve volbách tento fakt bez ohledu na presumpci neviny jeho političtí rivalové opakovaně vytahovali za účelem jeho diskreditace.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…