Pravda o obilí a pečivu: Brzy se ukáže. A vy to pocítíte

20.04.2023 8:25 | Ze sítí

Cena obilí klesá, cena pečiva je o 30 % vyšší než loni, uvádí ekonom Lukáš Kovanda. Cena mouky, a tedy i cena pečiva, se dle něj musí citelně snížit, jinak se brzy ukáže jasná pravda: Že výrobci i obchodní řetězce účtují nekřesťanské marže. Kovanda se věnuje nejen pečivu a českým cenám, ale i ukrajinskému obilí.

Pravda o obilí a pečivu: Brzy se ukáže. A vy to pocítíte
Foto: Archiv
Popisek: Mouka

„Pšenice je v Česku poprvé levnější než před invazí, mouka však v obchodech zůstává o 40 procent dražší a pšeničné pečivo je stále o takřka 30 procent dražší. Pečivo by tedy správně mělo zlevňovat,“ píše na svém twitteru Lukáš Kovanda, ekonomický komentátor a hlavní ekonom Trinity bank.

 

Na vysvětlenou ještě dodává, že v březnu se tuna potravinářské pšenice přímo od zemědělců prodávala podle Českého statistického úřadu za 6787 korun, takže se nyní vůbec poprvé kompletně vymazal cenový nárůst související s ruskou invazí na Ukrajinu.

Pokud by ale někdo čekal, že s cenou dolů půjde třeba i mouka či pečivo z pšenice vyráběné, není to tak.

„Kilogram pšeničné mouky hladké stál letos v březnu v tuzemských obchodech průměrně 22,38 koruny, zatímco loni v březnu to bylo jen 16,31 koruny. V únoru 2022 to bylo jen 15,96 koruny. Cena pšenice je tedy nyní levnější než před invazí, ale mouka je stále dražší až o zhruba čtyřicet procent,“ píše k tomu známý ekonom s tím, že ve výrobní ceně pšenice, jsou „schovány“ ceny energií, pohonných hmot, hnojiv atd.

Podle Kovandy tak vzniká značný nepoměr mezi cenou vstupní suroviny, která už meziročně nezdražuje, ale dokonce zlevňuje, a potraviny z ní produkované, tedy mouky, jež zůstává meziročně o čtyřicet procent dražší.

„V nejbližší době by tak mělo dojít k citelnému zlevnění mouky, neboť jinak bude zjevné, že si zpracovatelé pšenice – například mlynáři – či třeba obchodní řetězce přirážejí nebývalou marži. Pokud tedy už tak nečiní nyní,“ je si jistý ekonomický expert Kovanda a přidává opět čísla z Českého statistického úřadu.

„Kilogram bílého pšeničného pečiva, vyráběného z pšeničné mouky, vyšel letos v březnu na 67,78 koruny, plyne opět z údajů ČSÚ. Přitom loni v únoru to bylo 53,19 koruny a loni v březnu pak 53,60. Pečivo je tedy stále bezmála o třicet procent dražší než před invazí, přestože pšenice, z níž se v základu vyrábí, už je levnější než před ní,“ vypočítává a opět uvádí, že tedy i v případě pečiva by v nejbližší době mělo nastat citelné zlevnění, neboť třicetiprocentní nárůst cen není při meziročním zlevnění pšenice již objektivně opodstatnitelný.

Dále Lukáš Kovanda zmiňuje i fakt, že zatímco letos v březnu se tuna potravinářské pšenice od zemědělců prodávala za uvedených 6787 korun, loni v červnu to bylo 8654 korun. Tedy o takřka 2000 korun na tunu více. Neboli o přibližně 22 procent.

Ve svém příspěvku ale naráží i na aktuálně velmi kontroverzní téma dovozu ukrajinské pšenice, který vlády zbývajících zemí V4, tedy Polska, Maďarska a Slovenska zakázaly, nebo výrazně omezily.

Podle Kovandy tento dovoz pšenice, která nepodléhá clu, u nás její ceny ještě sníží. To ale samo o sobě půjde proti zájmům tuzemských zemědělců. Právě pozastavením dovozu ukrajinské pšenice totiž zbývající státy V4 třeba i za cenu slabšího poklesu spotřebitelských cen u sebe doma chrání vlastní zemědělce.

K tomu dodejme, že naše vláda k žádnému takovému opatření nepřistoupila, případná zdravotní rizika a dopady na naše zemědělce zatím jen zkoumá a je předpoklad, že levná ukrajinská pšenice bude ve větším množství místo do Polska, Maďarska a na Slovensko, proudit do Čech.

Na to naráží i hlavní ekonom Trinity bank, když svůj příspěvek uzavírá s tím, že možné přeorientování ukrajinské pšenice z ostatních zemí Visegrádské čtyřky do Česka, které jako jediné v rámci tohoto uskupení k omezení jejího dovozu zatím nepřistupuje, může v tuzemsku ještě urychlit pokles cen potravinářské pšenice, a zesílit tak dále tlak na pokles cen mouky nebo pečiva v českých obchodech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kovanda, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehapluska , 20.04.2023 15:54:22
Kovanda se mýlí. Český zemědělec vypěstoval obilí za nějaké ceny v té době na trhu, za vysoké ceny, úroda byla nadprůměrná, českého obilí jsou plné sýpky, prodat levněji znamená jít do ztráty. Cenu může ovlivnit až následující sklizeň. Ukrajinské obilí bude české zemědělce ničit, protože ukrajinský premiér Fiala podporuje Ukrajinu a ne Česko.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…