Pravda o policistovi, kterému volal Kalousek: Nezhroutil se, bylo to jinak

16.10.2012 9:12

Šéf protikorupční policie Tomáš Martinec je rád, že policie se osamostatnila od politiky a projevuje se to třeba i tím, že politici už ani nezkoušejí telefonovat detektivům. Rovněž popisoval, jak přísně stíhá své kolegy, u kterých se prokáže, že od nich unikaly informace do politiky nebo na veřejnost.

Pravda o policistovi, kterému volal Kalousek: Nezhroutil se, bylo to jinak
Foto: hns
Popisek: Plk. Tomáš Martinec, šéf ÚOKFK

V rozhovoru pro Právo mimo jiné popisuje, jak se snaží čelit únikům informací z policejních spisů, které mohou ohrozit vyšetřování. „Pokud se něco takového objeví, tak se to snažím řešit poměrně zásadně,“ popisuje. „Náš útvar už v letošním roce opustili tři policisté, kteří se nějakým způsobem nechovali tak, jak by se měli chovat. Další dva nebo tři policisty mám zproštěné výkonu služby,“ popisuje vrchní protikorupčník.

Dále v rozhovoru vykládal, jak jsou vyšetřovány kauzy velkých armádních zakázek, třeba Pandury nebo CASA. I tato kauza je podle něj vyšetřována tak, jak má.

Tato kauza prý byla pozitivní i v tom, že ukázala, že vyšetřovatelé nejsou ochotni podléhat politickým tlakům. Od známého telefonátu ministra financí Kalouska vyšetřovateli Mazánkovi se prý nestalo, že by nějaký politik kontaktoval policisty. Pro Martince je to pozitivní signál, že policie skutečně začíná být odtržená od politiky.

V souvislosti s vyšetřováním kauzy CASA se mluvilo rovněž o tom, že vyšetřovatel Jiří Mazánek zvažuje odchod do civilu kvůli psychickému zhroucení. Podle Martince to není pravda. „Měl infekční onemocnění, byl na neschopence, vrátil se do práce,“ popisuje. Záměr odejít do civilu prý rozhodně neměl. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra a ti druzí. Do kriminálu za názor? Rozebráno, co opravdu dělá SPOLU

9:15 Vondra a ti druzí. Do kriminálu za názor? Rozebráno, co opravdu dělá SPOLU

Společnost pro obranu svobody projevu se před eurovolbami ptala kandidátů na jejich postoje ke svobo…