Právě před deseti lety si Bradáčová dojela pro Ratha. A pak vyrazila za Němcovou

15.05.2022 13:39 | Glosa

VZPOMÍNKY A PERLY Patnáctého května bylo před deseti lety úterý a asi žádný český novinář na tento den nezapomene. Kolem deváté ranní se po redakcích rozšířila senzační zpráva: Sebrali Ratha.

Právě před deseti lety si Bradáčová dojela pro Ratha. A pak vyrazila za Němcovou
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

David Rath byl v té době nejvýraznější tváří opoziční ČSSD – po vystoupení Jiřího Paroubka zcela jednoznačně. Jeho kritika korupčních afér pravicových koalic Topolánka a Nečase byla tak sžíravá, že jeho zadržení se sedmi miliony korun v krabici způsobilo naprostý šok.

Tehdejší poslanec a současně středočeský hejtman patřil k nejvýraznějším tvářím české politiky už od chvíle, kdy do ní vstoupil. Jiří Paroubek tehdy nabídl radikálnímu prezidentovi České lékařské komory post ministra zdravotnictví a nominant se ještě před předáním dekretu uvedl označením prezidenta Klause za „vrtošivého staříka“, když hlava státu poukázala na neslučitelnost funkcí ministra a prezidenta stavovské organizace.

V Paroubkově ČSSD hrál rázný lékař z interny roli „zlého policajta“, ostrého sněmovního řečníka a „krakena“, jak mu někteří přezdívali. Právě on uchopil téma zdravotnických poplatků, díky kterému ČSSD v roce 2008 triumfálně ovládla senátní a komunální volby. Ratha „oranžové tsunami“ vyneslo na post středočeského hejtmana.

O dva roky později ČSSD sněmovní volby sice vyhrála, ale pravice po domluvě s Vítem Bártou získala dost jednoznačnou většinu.

Předseda Paroubek odstoupil, po čase zcela opustil ČSSD. A nový předseda Bohuslav Sobotka pojímal sněmovní debaty výrazně komorněji. David Rath se tak definitivně stal zlým mužem opozice, který si ministra Hegera podával stejně jako jeho předchůdce Julínka.

Kromě něj rád útočil také na ministra financí Kalouska, kterému rád připomínal „kamaráda, pana Šťávu“. Jejich přestřelky byly kořením sněmovních jednání.

Vypadněte z České televize!

Ještě v neděli 13. 5. 2012 vystupoval v Otázkách Václava Moravce a ten později vzpomínal, že byl ve své obvyklé samolibé formě, dokonce málem odešel ze studia.

Rath s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem měli debatovat až ve druhé hodině. „David Rath to zjevně neskousl,“ vzpomínal později ve Všechnopárty moderátor. Když se po necelé hodině hosté střídali, David Rath mu mimo přenos řekl: „Pane redaktore, to je naposledy. My tu čekáme čtyřicet minut a příště odejdeme.“

„Člověk je za těch deset let v České televizi zvyklý si nechat kálet na hlavu, tak jsem to vydržel minutu, minutu a půl, věděl jsem, že ten příspěvek, po kterém jdeme do vysílání, trvá tři minuty, a pak najednou ve mně po deseti letech bouchly saze a tomu Rathovi jsem řekl: To mi tady vyhrožujete? Tak běžte.“ Rath se prý podíval ohromeně a ptal se, jestli to Moravec myslí vážně. Pak mu pohrozil, že si bude stěžovat, na což mu Moravec dle své vzpomínky odpověděl: „Bude mi ctí. Běžte!“

OTÁZKY VÁCLAVA MORAVCE Z 13.5.2012. DAVID RATH OD ČASU 53:00

David Rath se prý podíval ještě překvapeněji a povídá: „Ale tohle je od vás nekorektní. Takto se chová novinář média veřejné služby?“ Moravec se prý namíchl, ukázal ke dveřím a zvolal: „Vypadněte z České televize!“

V tu chvíli to prý začalo bavit i technický personál ve studiu. Kameramani se vyklonili zpoza kamer a se zájmem sledovali, co bude.

David Rath se rozhodl vše dotáhnout do konce a začal odcházet. Moravec odhalil zvyky z televizní kuchyně slovy: „Obvykle se zabere prázdná židle a já řeknu, že politik se vymluvil a nedorazil.“ To se ale v tuto chvíli nedalo použít a Moravec si s hrůzou uvědomil, že za několik vteřin bude muset své extempore s Rathem vysvětlit divákům.

V tu chvíli ho zachránil režisér pořadu, který do odposlechu zařval: „Co to tam pan hejtman dělá? Ať si okamžitě sedne.“ Překvapený Rath si skutečně vlezl za stůl a rozhovor proběhl standardně.

Bradáčová si pro něj dojela z Ústí

V pondělí 14. května večer byl zatčen před domem své blízké známé Kateřiny Pancové, ředitelky kladenské nemocnice. Odnášel si od ní krabici od vína, ovšem policisté, kteří dlouhodobě odposlouchávali jeho telefon, měli informace, že se v ní má skrývat finanční hotovost.

Jeho zatčení provedla osobně státní zástupkyně Lenka Bradáčová, zástupkyně krajského státního zástupce z Ústí nad Labem. To následně způsobí právní třenice kvůli místní příslušnosti, trestná činnost se totiž odehrávala ve Středočeském kraji a Bradáčová byla státní zástupkyní v kraji Ústeckém. Právě místo spáchání trestného činu je přitom klíčové pro místní příslušnost vyšetřování.

„V naprosté většině věcí je známa lokalizace trestného činu. Může však být zjištěn ještě další trestný čin stejného obviněného v jiném kraji či okrese. Pak platí, že místně příslušný je soud a k podání obžaloby státní zastupitelství tam, kde se stal trestný čin nejpřísněji trestný,“ řekl tehdy pro ParlamentníListy.cz ústavní právník Zdeněk Koudelka.

Státní zastupitelství muselo požádat o souhlas s Rathovým zadržením Poslaneckou sněmovnu, hejtman měl totiž poslaneckou imunitu. Ještě v noci vydala souhlas s jeho zadržením předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

Jak otevřeně přiznala, její původní nedůvěru prolomila informace, že věc vyšetřuje Lenka Bradáčová. Ta přijela se spisem do Poslanecké sněmovny. „Já si to asi hodinu pročítala a rovnala v hlavě a nechala si od ní některé věci vysvětlit. Souhlas s tím, aby byl David Rath zadržen, jsem nakonec dala,“ vzpomínala s pětiletým odstupem pro Blesk.cz dnešní senátorka.

Obrázek o České republice poletí do světa...

Zadrženi byli i Kateřina Pancová a její partner Petr Kott (bývalý poslanec) a další lidé. U soudu nakonec v kauze stanulo osm osob. V médiích se objevily úniky z policejních odposlechů, včetně debat Ratha s Kottem o „dárečcích“, které se na pár týdnů staly oblíbenou součástí lidových hlášek. Systém úniků dehonestujících odposlechů se v následujících letech stane koloritem řady kauz spojených s politikou.

Na Davida Ratha byla uvalena vazba a vzdal se všech politických funkcí, kromě poslaneckého mandátu. Ten mu spolu s poslaneckým platem poběží až do listopadu 2013, nad čímž budou mnozí pozvedávat obočí. Poslanecká sněmovna proto následně musela vydat souhlas s jeho stíháním.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová se snažila Rathově účasti na jednání sněmovny o jeho vydání zabránit, protože „jde o dobré jméno České republiky i o dobré jméno parlamentu“ a „tento obrázek o České republice poletí do světa“.

Nakonec ale Rath do sněmovny dorazil – a příjezd poslance v poutech s ozbrojenou eskortou do sněmovny byl tehdy mimořádnou senzací.

Jeho projev před poslanci, ve kterém popisoval podmínky ve vazebních věznicích jako „koncentrovanou hrůzu“, varoval před zneužitím trestního stíhání a varoval vládu, že teď jí možná vyhovuje, že jsou státní zástupci utržení ze řetězu, ale jednou se to může obrátit proti ní. „Třeba se jednou všichni setkáme ve vazbě v Litoměřicích,“ pronesl s tajemným úsměvem.

„Viním vládu z účelové likvidace politického protivníka,“ zaznělo také v jeho projevu.

David Rath byl poslanci vydán a pak byl více než rok vězněn ve vazbě ve věznici v Litoměřicích. Bulvár jeho pobyt obsáhle monitoroval, poslanec v base byl pochopitelně mimořádně zajímavým soustem.

Byl obviněn, posléze obžalován a odsouzen na 7 let za trestné činy poškozování finančních zájmů Evropské unie, přijetí úplatku a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Šlo o manipulace s evropskými dotacemi na opravu zámku v Buštěhradu, později se kauza rozšířila ještě na další zakázky.

Co Rath dělal s penězi, není dodnes jasné, ve zveřejněných odposleších mluvil o tom, že „musíme krmit bestii“, takže se spekulovalo, zda peníze byly využity pro účely strany a volební kampaně. Jakékoliv „černé stranické fondy“ se ale nikdy neprokázaly.

Zametač Rampula...

Kauza měla dopad i na vládní politiku. Několik dní poté premiér Petr Nečas odvolal ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a z politiky do médií unikla verze, že tak učinil ne kvůli „manažerskému nezvládnutí resortu“, jak uvedl oficiálně, ale kvůli Bradáčové, kterou chtěl Pospíšil jmenovat na volné místo vrchního státního zástupce v Praze. Proti tomu se měly postavit některé struktury v ODS.

Příběh Vrchního státního zastupitelství Praha před Bradáčovou je dost nepřehledný. Ústřední postavou je bývalý šéf zastupitelství Vlastimil Rampula, který byl svými kritiky přezdíván „zametač“ a obviňován, že jde na ruku některým propojeným skupinám byznysu a politiky. Z vrchního státního zastupitelství byl na čas odvolán, pak se vrátil, nestabilita vedla k rozkladu úřadu, včetně chuťovek jako schovávání skryté kamery do kanceláře kolegy.

Z Bradáčové pro její pověstnou nekompromisnost měli mít někteří politici obavy a pár týdnů po Rathově zatčení z toho vznikl pohádkový příběh o dobré státní zástupkyni a zlých mafiánech s řetězy. Pospíšilův nástupce na ministerstvu Pavel Blažek byl obviňován, že stojí na straně zla, ovšem poté pouhých několik dní po nástupu Lenku Bradáčovou jmenoval. A tato státní zástupkyně skutečně stála za řadou „politických“ kauz, z nichž ale některé skončily pro žalobce fiaskem.

V roce 2012 se definitivně ustálila elita soustavy státního zastupitelství v sestavě Pavel Zeman (Nejvyšší státní zastupitelství v Brně), Lenka Bradáčová (Vrchní státní zastupitelství v Praze) a Ivo Ištvan (Vrchní státní zastupitelství v Olomouci). V této sestavě návladní vydrželi téměř deset let.

Pro ČSSD kauza Rath znamenala velkou ránu, protože skandály zmítaná Nečasova vláda mohla jakoukoliv kritiku odrážet poukazováním na zatčeného poslance. Navíc „oranžoví“, což tehdy byla barva ČSSD, ztratili svého nejschopnějšího diskutéra.

Uvolněné pozice tvrdé kritiky Nečasovy vlády využije Andrej Babiš se svým hnutím ANO. Rok a půl po Rathově zatčení dokáže získat 17 procent nespokojených voličů, na kterých založí svůj politický úspěch, který přetrvává až do dnešních dní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…