Pravice si na otázce Temelína poměřuje síly, posteskl si oranžový Urban

27.05.2013 22:23

Stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD vyjadřuje lítost nad tím, že se pravicové strany přou nad otázkou o dostavbě Temelína. ČSSD jde podle Urbanova názoru především o to, aby se omezilo získávání energie z uhlí. Poslanec Aleš Rádl (ODS) je jednoznačně pro dostavbu Temelína, ačkoli připouští, že nelze příliš předvídat vývoj v oblasti energetiky v dalších padesáti letech. TOP 09 nad dostavbou vyjadřuje pochybnosti.

Pravice si na otázce Temelína poměřuje síly, posteskl si oranžový Urban
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Obešlo by se Česko z hlediska energetické soběstačnosti bez dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín? Nad touto otázkou v pondělních Událostech, komentářích diskutovali Aleš Rádl z ODS, Jan Husák z TOP 09 a Milan Urban ze sociální demokracie. Vláda má přitom o vítězi soutěže na dostavbu rozhodnout již na podzim letošního roku.

Zaměstnanost versus energetická bezpečnost

„Vývoj nelze predikovat na delší dobu než deset až patnáct let a ten Temelín tu bude dalších padesát let“, míní Rádl. Dostavba přinese podle jeho názoru žádoucí impuls českému hospodářství. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) však o efektivitě investice v hodnotě dvou set až tří set miliard korun pochybuje. Nesmíme také zapomínat na otázku energetické bezpečnosti země.

„Jde o energetickou bezpečnost státu, ale také o otázku bezpečnosti daných zařízení,“ uvedl k tomu Husák s tím, že na analýzách obou těchto otázek se pracuje a je jim třeba věnovat stejnou pozornost, jako otázka investiční návratnosti projektu. Vzpomněl také na elektrárnu Dukovany, která za jistých okolností může i nadáůe napomoci energetické soběstačnosti Česka.

Urban v pořadu poukázal na to, že jde o další střet mezi ODS a TOP 09.  „Mrzí mě, že si na tomto tématu poměřují síly dvě pravicové strany, poznamenal Urban. Sice není jasné, o jak velkou investici půjde, ale pokud nebude dostaven, bude muset Česko hledat alternativní zdroje. Urban proto zdůraznil, že ČSSD podporuje dostavbu Temelína především proto, aby bylo možné nahradit energii z uhlí energií z jádra. Rozhodně je teď čas debatovat o tom, ale ještě příhodnější doba bude, až budeme konkrétně znát všechny podrobnosti nabídek. Je to také otázka zaměstnanosti v České republice. Urban věří, že dostavba Temelína napomůže vzniku nových pracovních míst.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…