Pravicový komentátor se zastal odstřihnutého Duky: To už se zase nesmí říkat, co byl únor?

22.10.2013 15:32

Kardinál Dominik Duka se rozzlobil během rozhovoru pro Český rozhlas, kde měl vysvětlovat zahrnutí budov a pozemků Pražského hradu mezi církevní restituce. Nakonec moderátorka rozhovor rychle ukončila. Publicista Tomáš Haas se však Duky zastává – to už se nesmí ani naznačovat?

Pravicový komentátor se zastal odstřihnutého Duky: To už se zase nesmí říkat, co byl únor?
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

„Rozhlas si napřed pozve kardinála Duku do Radiožurnálu k rozhovoru o úmyslu ministra Peciny změnit zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi. Dovolil bych si připomenout, že ať už si o majetkovém vyrovnání myslíme cokoliv, jeho záměrem bylo vrátit církvi alespoň část majetku ukradeného komunisty po roce 1948. Pan kardinál byl ovšem zastaven, když mluvil o rudých srpech a kladivech,“ popisuje celou situaci Tomáš Haas.

„Mohlo by to ovlivnit volby a to náš veřejnoprávní rozhlas nesmí dovolit - a tak byl pan kardinál přerušen. V zájmu ‚objektivity‘,“ dodává bývalý poradce exprezidenta Václava Klause a přikládá i úryvek z rozhovoru.

"... vím, že ono zákonné opatření chce vlastně potvrdit rozhodnutí soudruha Klementa Gottwalda. Já už dva roky upozorňuji, že v této zemi nás někteří lidé chtějí připravit o všechnu svobodu a demokracii, kterou jsme si vytrpěli a vybojovali," varoval v Českém rozhlase Duka. "Je doba těsně před volbami a my nesmíme vysílat jakékoliv návody, koho volit, či nevolit, " pronesla moderátorka. "Já žádné návody nikomu nedávám," reagoval Duka. A dozvěděl se: "I když mi to neříkáte přímo, je to velmi tenký led."



Právě tato část Haase nejvíce pobuřuje. „A je to tady. My nesmíme ani naznačovat. Připomínat, co se stalo v únoru 1948, by mohlo ovlivnit volby v říjnu 2013. A to přeci nechceme. Alespoň naše veřejnoprávní média to nechtějí,“ komentuje Haas.

„Kardinál Duka by se nejspíše měl vrátit do komunistického kriminálu a církev by měla ‚vrátit‘ státu, co komunisté již jednou ‚znárodnili‘,“ píše pak v nadsázce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …