Právník a kandidát SPOZ: Platnost nového "občana" by se měla odložit

21.10.2013 19:28

Právní předpisy jsou u nás příliš hypertrofované a měly by se proto spíše stabilizovat. Platnost nového občanského zákoníku by se měla odložit. Soudní soustava by se měla zjednodušit ze čtyřčlánkové na tříčlánkovou. To jsou jen některé body z předvolebního programu JUDr. Matěje Zachveje, kandidáta číslo 10 SPOZ v Moravskoslezském kraji, zveřejněné na webové stránce SPOZ.

Právník a kandidát SPOZ: Platnost nového "občana" by se měla odložit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soudní projednávání bylo přístupné veřejnosti

„Nesouhlasím se současnou 'hypertrofií' právních předpisů,“ uvádí Zachvej s tím, že právní řád České republiky se ve svém překotném vývoji stal – velmi mírně řečeno – poněkud nepřehledným, a to dokonce i pro samotnou právnickou obec.

Odložit platnost nového občanského zákoníku

„Je proto na místě jeho stav spíše stabilizovat a budovat tolik potřebnou právní jistotu, přičemž cestou k tomuto cíli dozajista není takřka mechanické přijímání stále nových a nových předpisů,“ podotýká Zachvej.

Podle něj by se mělo zvážit, zda by nebylo vhodné účinnost nového občanského zákoníku odložit, aby se mohla veřejnost (přinejmenším) lépe seznámit právě s komplementární procesní regulací.

Na základě jeho zkušeností z praxe se Zachveja domnívá, že česká justice v širokém měřítku nezávislá je, byť tento obraz v očích veřejnosti bohužel stále narušují dílčí soudní „přešlapy“.

Zjednodušit soudní soustavu

SPOZ bude především usilovat o zjednodušení soudní soustavy – ze současné čtyřčlánkové na soustavu tříčlánkovou. „Tato koncepční změna by pak měla spočívat jednak ve zrušení vrchních soudů, jednak v přesunu většiny agendy na okresní soudy, které by měly obecně fungovat jako soudy prvního stupně.“

Důležitým aspektem volebního programu SPOZ je zajištění vymahatelnosti práva v přiměřené době. „Osobně v této souvislosti podporuji také to, aby na soudy nebyla delegována agenda sporů o vyúčtování telekomunikačních služeb, kterou v současnosti řeší Český telekomunikační úřad,“ podotýká Zachveja.

Prioritou je boj s korupcí

Jednou z priorit SPOZ nadále zůstává boj s korupcí. „Volební program přitom počítá s nástroji boje s korupcí hned v několika rovinách. Prvním stupněm je posílení prvků přímé demokracie ve smyslu přijetí zákona o obecném referendu, resp. rozšíření možnosti voličů ovlivnit pořadí na kandidátních listinách politických stran. Dalším stupněm je zprůhlednění fungování státní správy prostřednictvím nového zákona o státní službě, jehož integrální složkou bude mravní kodex státního úředníka. Důležitou součástí naší strategie potírání korupce by měl být také zákon o prokázání původu příjmů a majetku. V neposlední řadě bychom se rádi zaměřili rovněž na stabilizaci Policie České republiky. Cílem této reformy je vyloučení politických vlivů na její činnost a personální politiku,“ doplnil Zachveja.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…