Právník a odstavení Zemana: Tohle lidem nedochází

19.10.2021 8:42

Někdejší hradní právník Pavel Hasenkopf napsal pár slov k možnému odstavení prezidenta Miloše Zemana od moci. Podle Hasenkopfa je naprosto v pořádku, když se předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ptá Ústřední vojenské nemocnice na zdravotní stav hlavy státu. V této souvislosti zdůraznil Hasenkopf věc, na kterou se často zapomíná, ale je třeba ji mít na zřeteli.

Právník a odstavení Zemana: Tohle lidem nedochází
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Hasenkopf

Anketa

Schvalujete, že Babišova vláda odpouští DPH na elektřinu?

76%
11%
hlasovalo: 15412 lidí

Pavel Hasenkopf na facebooku zdůraznil, že je naprosto v pořádku, když se druhý nejvýše postavený politik ve státě zajímá o to, zda je nejvýše postavený politik v zemi schopen dělat svou práci, pro kterou byl ostatně voliči zvolen.

A pokud toho schopen není, obě komory parlamentu, resp. jejich předsedové, mohou podle toho jednat a dočasně převzít prezidentovy pravomoci.

„I prezident zneschopněný podle čl. 66 zůstane prezidentem, a to do doby, než mu vyprší mandát (nebo neabdikuje či nezemře). Zneschopnění nerovná se sesazení, to hodně lidem nedochází. Zneschopněného prezidenta lze dokonce i uschopnit,“ zdůrazňuje Hasenkopf.

Zdůraznil však také, že budoucí koalice ODS, lidovců, TOP 09, STAN a Pirátů bude mít většinu v obou komorách parlamentu a proto nemá kam spěchat. Stejně se dříve či později chopí moci a zkrátka a dobře již nebude opozicí proti Andreji Babišovi, ale ponese politickou odpovědnost za chod země.

Pavel Hasenkopf promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…