Právník varuje vládu: Opatření už se dostávají na hranu Ústavy. A pokud jde o úplný zákaz vycházení...

20.03.2020 18:29 | Zprávy

Ústavní právník Jan Kysela tvrdí, že některá opatření vlády, která mají za cíl zpomalit šíření koronaviru u nás, mohou být téměř až v rozporu s naší Ústavou. Za hlavní střet pokládá omezení pohybu a pobytu osob, to prý zasahuje do základních lidských práv a svobod. V reakci na varování předsedy ústředního krizového štábu, epidemiologa Romana Prymuly, že může dojít k úplnému zákazu vycházení, Kysela tvrdí, že by pro to musely být silnější argumenty než pouze ty, že tady máme pandemii.

Právník varuje vládu: Opatření už se dostávají na hranu Ústavy. A pokud jde o úplný zákaz vycházení...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Právník Jan Kysela

Kysela označuje za sporná s naší Ústavou současná opatření vlády v oblasti omezení pohybu a pobytu. „V krizovém zákoně není napsáno, že zavřete hranice a nikoho nevpustíte do zahraničí. Je tam napsáno pouze, že můžete omezit pohyb a pobyt. Je otázkou, jestli to takhle bylo myšleno,“ tvrdí v rozhovoru pro server Echo24.cz. Zákon se prý koncipoval k přihlédnutím spíše k živelním katastrofám typu povodně či orkánu. Zákon tak podle jeho názoru nedopadá mimo území České republiky.

Dále se bez jakékoli opory v našem právním řádu měly odložit i teplické senátní volby. „V tomto případě není nikdo konkrétně identifikovatelný, jemuž byste zasahoval do základních práv, protože nevíte, kdo je ten budoucí senátor, takže je to sporné. Když byste chtěl hledat nějakou kompetenci vlády, aby mohla něco takového udělat, tak ji spíše nenajdete,“ vysvětlil.

Slova šéfa ústředního krizového štábu, epidemiologa Romana Prymuly o úplném zákazu vycházení v případě obcházení karantény, nepovažuje za uplatnitelná. „Zdá se mi, že tohle je opravdu krajní řešení a musel bych pro něj hledat velmi silné argumenty, i jiné než že tady máme pandemii,“ poukazuje, že by se jednalo už o přílišné omezení základních práv a svobod.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…