Právo na výchovu dítěte? Ombudsman znovu na nohou. Ohlédnutí za Sněmovnou a homosexuálními „rodiči“

10.08.2021 22:30

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček upozornil, jak často u nás zaměňujeme práva za možnosti, např. u pěstounské péče či u homosexuálních párů. „Nesouhlas není upřením práva, ani výrazem nenávisti. Jsem velmi rád, že letošní Prague Pride byl snad i oficiálně nazýván ‚festivalem‘, nikoliv pochodem hrdosti nebo pochodem na podporu práv,“ píše v blogu na serveru Aktuálně.cz.

Právo na výchovu dítěte? Ombudsman znovu na nohou. Ohlédnutí za Sněmovnou a homosexuálními „rodiči“
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Ombudsman se ve svém textu vrací k další skončené mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny, kde „poslanci odmítli posílit práva homosexuálních párů“. Chyběly jen tři hlasy k tomu, aby do společné pěstounské péče bylo moci být svěřeno dítě i dvěma jiným osobám, než jsou manželé, tedy stejnopohlavním párům.

Předesílá, že není jeho záměrem se vyjadřovat k problematice pěstounské péče a tím méně pak k tomu, zda by výchova dítěte stejnopohlavním párem byla, či nebyla vhodná. Zarážejí ho však v této souvislosti dvě jiné věci.

Původní zdroj ZDE

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí
Především to, jak snadno hovoříme o právu někoho na něco. „Opravdu si myslíme, že vychovávat nějaké dítě v pěstounské péči je nějaké právo? Když právem obecně rozumíme to, co je vymahatelné státní mocí? Není snad možnost výchovy dětí nikoliv v dětských domovech, ale v rodinách pěstounů, jen jedna z možností, která se nabízí, a tedy nikoliv právem kohokoliv?“ pokládá řečnické otázky.

Tato záměna možností a práv nás provází v řešení celé řady otázek a problémů: „Aktuálně třeba v posuzování snad nezbytných zdravotních opatření k překonání koronavirové krize. Aniž bychom si více všímali toho, že všichni máme sice stejná práva, ale nikoliv stejné možnosti,“ podotýká.

A pak je tu druhý problém: „V minulém týdnu jsem se účastnil diskusního panelu s názvem ‚Máte na to data?‘, který byl pořádán jako jedna z akcí v souvislosti s konáním festivalu Prague Pride a představili jsme zde výzkum předchozí ombudsmanky s názvem ‚Být LGBT v Česku‘. Jedna z otázek tohoto výzkumu se týkala toho, jaké předsudky a stereotypy se v české společnosti v souvislosti s touto problematikou vyskytují. A jedním z takových předsudků bylo i to, že ‚dítě vychované párem stejného pohlaví bude šikanováno v kolektivu vrstevníků‘.

Není podstatné, zda to je pravda, či nikoliv, zda to je jen předsudek, nebo popis reálného stavu společnosti. Důležité je, že o existenci takového stavu je přesvědčeno (podle našeho výzkumu) 50 % běžné populace, ale 64 % příslušníků komunity LGBT+. Pak ovšem jistou opatrnost poslanců při shora uvedeném hlasování lze do jisté míry pochopit,“ píše Křeček.

Je podle svých slov velmi rád, že letošní Prague Pride byl snad i oficiálně nazýván „festivalem“, nikoliv pochodem hrdosti nebo pochodem na podporu práv. „Tím totiž tato akce opravdu není a nikdy nebyla. Nepovažuji Prague Pride za záležitost týkající se práv menšin nebo dokonce za akci k jejich ochraně, protože této skupině lidí nikdo žádná práva neupírá. To, že část občanů vyjadřuje svůj nesouhlas, je jen zcela přirozené a týká se to ostatně každé lidské činnosti,“ míní.

„A samotný nesouhlas není ani upřením práva, ale ani výrazem nenávisti, jak se příliš často tento termín pro odlišný názor nebo postoj používá. Příliš často hledáme nenávistné projevy na internetu, předsudečnou nenávist a kdoví co všude ještě. Ke škodě věci a k obecnému nepochopení toho, co to nenávist ve skutečnosti je…“ uzavírá Stanislav Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…