Pražská koalice diskutuje o podmínkách výběru ředitele magistrátu

07.02.2019 12:51

Hlavní město připravuje výběrové řízení na místo ředitele magistrátu, který má pod sebou zhruba 2300 pražských úředníků. Strany koalice se nyní dohadují na podmínkách, které budou na uchazeče klást. Radní Jan Chabr (TOP 09) ČTK sdělil, že Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN) navrhují přísnější kritéria výběru, zatímco Piráti mírnější.

Pražská koalice diskutuje o podmínkách výběru ředitele magistrátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr České pirátské strany a nový primátor Prahy Zdeněk Hřib

Řízením magistrátu je nyní pověřena zástupkyně ředitele Zdena Javornická, a to od letošního července, kdy bývalá primátorka Adriana Krnáčová (ANO) odvolala tehdejší ředitelku Martinu Děvěrovou.

Zatím není jasné, kdy město veřejnou soutěž na šéfa svých úředníků vypíše. Podle Chabra se v koalici diskutuje o přísnější a méně přísné variantě kritérií pro uchazeče. U méně přísné by požadavky zahrnovaly tři roky na vedoucí pozici. „Já říkám, že to má být minimálně pět, ideálně sedm let,“ uvedl radní s tím, že by praxe měla být přímo ve výkonu státní správy, tedy ve vedení nějakého úřadu. Další debata se vede o tom, zda by ve výběrové komisi měli zasednout zástupci opozice, dodal.

Nová koalice zatím neučinila významnější personální změny na pozicích ředitelů magistrátních odborů. Minulé vedení města nechalo vypracovat personální audit úřadu, který navrhoval některé změny. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) po nástupu do funkce uvedl, že na audit naváže a že nové vedení města pravděpodobně nějaké organizační změny zavede. To se zatím nestalo. Ještě minulá rada na základě auditu schválila sloučení odborů strategických investic a technické vybavenosti do jednoho investičního odboru.

Bývalou ředitelku magistrátu Děvěrovou odvolala tehdejší primátorka Krnáčová loni v červenci v souvislosti se zásahem policie kvůli dotacím v oblasti sportu. Děvěrová podle někdejší primátorky situaci neřešila dostatečně aktivně. V kauze totiž figurovala i šéfka odboru sportu Soňa Fáberová. Javornická, která nyní úřad dočasně vede, je dlouholetou zástupkyní ředitele, která má na starosti sestavování městského rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…