Pražský magistrát zakázal pálení čarodějnic. Varování vydali také hasiči

30.04.2018 15:27

V řadě míst po České republice se dnes budou symbolicky upalovat čarodějnice. Vypadá to ale, že tato dávná tradice spojená se svatojakubskou nocí, která připadá na poslední dubnový den, je v ohrožení. Magistrát vedený Adrianou Krnáčovou totiž pálení čarodějnic na území Prahy zakázal.

Pražský magistrát zakázal pálení čarodějnic. Varování vydali také hasiči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání zastupitelů hlavního města. Zastupitelé projednávali mimo jiné výstavbu trasy metra D nebo rozdělení peněz vybraných z hazardu městským částem

Hasiči varují, že současné suché a teplé počasí zvyšuje riziko požárů. Kvůli čarodějnicím každoročně zaznamenávají zvýšený počet požárů. Vyzývají proto, aby lidé byli opatrní. S ohledem na to i s odkazem na výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu proto Magistrát Prahy vydal zákaz a o dnešní zábavu spojenou s upalováním čarodějnic mnohé připravil.

Kvuli suchu a silnému větru se totiž na rizikových místech v Praze od neděle do odvolání nesmí rozdělávat ohně. Zákaz platí také pro kouření a používání pyrotechniky. Pro hasiče každoročně znamená pálení čarodějnic zvýšený počet výjezdů k požárům. Jen loni během 30. dubna zasahovali u 81 požárů, které způsobily škodu více než pět miliónů Kč a čtyři lidé při nich byli zraněni.

V noci z 30. dubna na 1. května se podle pověstí scházeli čarodějnice a zlí duchové. Lidé věřili, že o této magické noci se otevírají jeskyně s různými poklady. Na ochranu před čarodějnicemi se na vyvýšených místech zapalovaly vatry, z čehož se postupem času stal zvyk „pálení čarodějnic“. Popel z těchto ohňů měl mít zvláštní moc pro zvýšení úrody. Na stejné datum připadá keltský svátek jara Beltain.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…