Pražským novinářům zavřeli hospody... Radikální Pirát, který měl průšvih s hákovým křížem, znovu udeřil

19.12.2020 10:20

Ve čtvrtek v tomto roce zřejmě již naposledy mohly mít otevřeno restaurace, kavárny a další stravovací zařízení. Mnoho lidí ve čtvrtek využilo poslední možnost, aby svá oblíbená místa podpořili v boji o přežití a po sociálních sítích se šíří slova podpory majitelům v nelehké situaci. Ne však od politika a bývalého kandidáta Pirátů Tomáše Tožičky. „TVL. Pražským novinářům zavřeli hospody,“ spustil na svém twitteru. Postěžoval si, že „hospodští jsou skoro partyzáni“. To zdaleka nebylo vše.

Pražským novinářům zavřeli hospody... Radikální Pirát, který měl průšvih s hákovým křížem, znovu udeřil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Tožička (Piráti)

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21166 lidí
Česko se v pátek vrátilo ze třetího do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES – zavřené tak musejí být například restaurace nebo hotely. A hovoří se i možnosti vstupu opatření do pátého stupně. Mnoho podnikatelů, kteří pracují v pohostinství, nedávno otevřelo, načež je omezilo zkrácení otvírací doby. A nyní museli potřetí zavřít a přežívají jen díky lidem, kteří si vezmou jejich produkty z výdejového okénka. Po Česku se tak opět zvedla solidarita a někteří lidé dávají najevo, že pro to, aby zachránili svůj oblíbený podnik, tak raději zakoupí jídlo s sebou místo vaření doma.

Ne však všichni solidaritu s majiteli v těžké situaci sdílí. „TVL. Pražským novinářům zavřeli hospody!!! Pamatuju zavírání dolů, hutí, továren. Statisíce nezaměstnaných a celá města v hajzlu. A lidem se z médií dostalo ujištění, že postarat se musí sami a nízká podpora motivuje. Teď letí solidarita s podnikateli! Svět se zbláznil,“ zaútočil na lidi z pohostinství Tomáš Tožička.

Oponoval mu jeden z komentujících. „Není to tím, že každej má nějakýho kamaráda s kavárnou nebo hospodou, u něhož teď vidí, jak se mu životní dílo sype? Přeci jen uhlobarona či majitele huti zná málokdo,“ napsal uživatel Petr Jedlička.

Tožička však poté znovu uhodil: „Bohužel to ukazuje rozhled té post-devadesátkové mediální nomenklatury. V době finanční krize zastávala média cestu úspor a odpůrci byli nenažraná lůza. Teď by rozdávali plnými hrstmi a hospodští jsou skoro partyzáni. Kdyby to byl aspoň výraz obratu k solidaritě, ale to těžko,“ spustil.

Tožička se „proslavil“ i během své poslední neúspěšné kandidatury za Piráty. Za ty kandidoval do Senátu během letošní doplňovací volby na Teplicku, konané po úmrtí předsedy Senátu a teplického politika Jaroslava Kubery. Mediální prostor během jeho kandidatury zaplnily jeho silné výroky, např.: „Kapitalismus a pravicová politika jsou prostě zločiny proti lidskosti.“ Kapitalismus podle něj „povraždil násobně víc lidí než stalinismus“. A samotný Stalin, který dle historiků může mít na svědomí až mezi třemi až 8,7 miliony obětí, byl dle Tožičky „proti nim jen masový vrah amatér“.

Většinu Pirátů ultralevicové myšlenky Tožičky však neodradily a podpořil ho i pirátský šéf Ivan Bartoš. Pak ovšem vyšly najevo ještě kontroverznější výroky, v nichž Tožička hanobil Izrael a vše zakončil až nákres hákového kříže v Davidově hvězdě s označením Izraele za „fašistický stát“. To již vzedmulo dostatečnou kritiku, aby Tožička z kandidátky odstoupil.

Do restauratérů se silně obul i předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Ten nedávno prohlásil, že Česko potřebuje jen polovinu nynějších restaurací, zbytek jsou podle něj pouze nálevny, kde se podává alkohol. To, že majitelé přijdou o svoje živobytí, má dle něj být „očistný proces“. Později dokonce lidem postiženým vládními restrikcemi doporučil, ať se rekvalifikují třeba na svářeče či na stavaře. „Dám příklad týkající se zámečníků a podobných firem. Vždyť máme v tomto státě nedostatek dálnic!“ padlo od něj například v rozhovoru pro Český rozhlas.

Mnoho majitelů hotelů a restaurací upozorňuje, že pokud jim vláda při třetím zakázání či omezení činnosti nedá dostatečné kompenzace, tak jejich provozy nepřežijí.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka při nynější třetí vlně restrikcí čeká zasažené podnikatele speciální bonus. Kompenzační programy budou dle něj moci bez problémů kombinovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…