Pražští taxikáři se znovu sejdou s primátorkou kvůli cenám jízdného

09.09.2015 6:29

Zástupci pražských taxikářů se dnes znovu sejdou na magistrátu s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) kvůli zvýšení maximální sazby za kilometr jízdy, která v současné době činí 28 korun. Krnáčová ho na setkání minulý týden taxikářům přislíbila, požadovala od nich ale relevantní dokumenty. Díky dohodě se podařilo odvrátit další protestní jízdu Prahou, kterou řidiči plánovali na 1. září. Podobně protestovali už v červenci, kdy způsobili komplikace v dopravě.

Pražští taxikáři se znovu sejdou s primátorkou kvůli cenám jízdného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální stávka taxíků, kterou svolala Asociace koncesionářů v taxislužbě. Důvodem je nezájem o řešení problému taxi ze strany primátorky Krnáčové a ministra financí Babiše

Kromě setkání na magistrátu se zástupci Asociace koncesionářů v taxislužbě (AKT) sešli 1. září dopoledne také s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Ministr si od taxikářů vyžádal doklady o možném stanovení jednotné ceny za kilometr jako mají některá evropská města. Podle ministra musí situaci řešit společně ministerstva dopravy a financí a magistrát.

Praha má s nepoctivými taxikáři dlouhodobé potíže. Iniciovala proto změnu vyhlášky a připravila novelu silničního zákona, což mezi provozovateli taxislužeb a řidiči vyvolalo bouřlivé reakce. Asociace koncesionářů v taxislužbě kvůli tomu protestovala už v červenci a zkomplikovala při tom dopravu v metropoli. Krnáčová následně tlaku ustoupila a oznámila, že Praha upustí od plošného přezkoušení.

Ve svém návrhu novely silničního zákona ale hlavní město trvá na přísnějších zkouškách z jazyka a místopisu. V návaznosti na předchozí jednání Krnáčové se zástupci AKT i dispečinků taxislužeb vznikly dvě magistrátní pracovní komise. První se zabývá stanovením standardů taxislužeb, druhá zkouškami řidičů.

V Praze je podle údajů magistrátu asi 2000 aktivních provozovatelů taxislužeb, přes 4600 evidovaných vozidel a téměř 5500 řidičů taxi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…