Přeběhlík, co zvolil Klause, dnes pracuje jako dělník. Žádnou igelitku prý nedostal

15.02.2013 8:29

Je to přesně pět let, co celý národ nevěřícně zíral na televizní přenos ze Španělského sálu, kde poslanci a senátoři volili prezidenta. Podle serveru IDNES.cz se jednalo i největší zákulisní hru lobbistů v moderních dějinách naší země. Jedním z těch, kteří k nezapomenutelnému zážitku přispěli nejvíce, byl poslanec ČSSD Evžen Snítilý. Po pěti letech na tehdejší události vzpomíná jen nerad.

Přeběhlík, co zvolil Klause, dnes pracuje jako dělník. Žádnou igelitku prý nedostal
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Prezident Václav Klaus byl tehdy zvolen nejtěsnější požadovanou většinou 141 hlasů. Ten rozhodující mu dal do té doby nepříliš známý poslanec ČSSD Evžen Snítilý, který si o sobě následně vyslechl, že se nechal zkorumpovat a Jiří Paroubek jej demonstrativně vyloučil ze strany. Muž, který již před volbami vyjadřoval nevoli nad oficiálním stranickým kandidátem Janem Švejnarem, však dodnes tvrdí, že za podporu současného prezidenta tehdy nic nedostal.

Spekulace, jak byl tehdy důležitou osobou, rázně odmítá. „To je nesmysl. Jaká důležitá osoba? To byla jen bublina, která se pak kolem mě nabalila. Já jsem nerozhodoval o osudu hlavy státu. To přece není pravda," brání se.

Odmítá rovněž, že by za svůj hlas Václavu Klausovi cokoliv dostal. „Já už se tomu jen směju. Taky jsem slyšel, že vlastním jednu z největších fotovoltaik. Přitom já doma topím dřevem. A že vlastním velký činžák v Náchodě, nějakou bývalou pojišťovnu, kterou já teď přestavuju na byty,“ kroutí hlavou bývalý poslanec.

Už tehdy prý slýchal, že si přišel na velké peníze. Zejména od svých bývalých stranických kolegů z ČSSD. „Vzpomínám si, jak na mě jeden z těch, kteří mě tehdy vylučovali z ČSSD, křičel na poslaneckém klubu: kam jsem schoval igelitky plné peněz?,“ vzpomíná. Přitom tento politik má prý nyní sám velký problém s nějakými krabicemi od vína.

Za těch pět let si prý Snítilý takřka nic nového nepořídil. „Počkejte, co jsme si to koupili? Sekačku? Ne. Tu už jsme měli. Takový to na ten mech. Rotavátor,“ vypráví muž, který prý potřeboval dva roky, než si z politiky vyčistil hlavu.

Proto už se ke své minulosti nechce vracet, a k prezidentské volbě z roku 2008 už vůbec ne. „Já už jsem za tím udělal tlustou čáru. Dva roky jsem se snažil vyčistit mozek. A nemíním se k tomu už vůbec vracet,“ ujišťuje. Politika jej prý už nezajímá.

Stáhl se do ústraní a začal pracovat v soukromém sektoru. Kdo by však očekával, že s kontakty z Poslanecké sněmovny bude provozovat například nějakou poradenskou společnost, bude zklamán. „Nejsem člověk do podnikání. Nikdy jsem si neshromažďoval žádné kontakty. Já jsem na to kašlal,“ ujišťuje.

Někdejší zákonodárce proto nyní pracuje v dělnické profesi. „Pracuji u soukromé firmy jako člověk pro všechno. Pan majitel by si nepřál, abych jmenoval jeho firmu. Je to prostě výrobní firma tady u nás na Náchodsku. Ale neprozradím jméno,“ odmítá. V chudém příhraničním regionu je prý rád, že má vůbec nějakou práci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…