Před 25 lety byly obnoveny diplomatické vztahy s Izraelem

08.02.2015 9:14

Před 25 lety, 9. února 1990, podepsali ministři zahraničí tehdejšího Československa a Izraele Jiří Dienstbier a Moše Arens protokol o obnovení diplomatických vztahů. Po druhé světové válce přitom Československo patřilo mezi první země, které židovský stát uznaly, a navíc vznik Izraele aktivně podporovalo.

Před 25 lety byly obnoveny diplomatické vztahy s Izraelem
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

V roce 1967 ale československá vláda diplomatické styky pod vlivem Moskvy přerušila kvůli izraelské okupaci arabských zemí. Vztahy Československa od jeho vzniku v roce 1918 a sionistického hnutí, z jehož popudu vznikl o 30 let později Stát Izrael, byly přitom vstřícné až do začátku 50. let (vztahy byly navázány v roce 1948). Poté se ochladily a opětné sblížení přinesl až pád totalitních režimů ve střední a východní Evropě koncem 80. let.

Od znovunavázání styků v roce 1990 jsou vzájemné vztahy téměř bezproblémové. V květnu 2012 se dokonce v Praze uskutečnilo první společné zasedání části české a izraelské vlády, obdobná schůze pak proběhla v Izraeli loni v listopadu.

reklama

autor: čtk, mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…