Před 75 lety rozehnali nacisté Sokol

08.10.2016 8:03

Sokolové dnešními vzpomínkovými akcemi při příležitosti Památného dne sokolstva uctí památku členů tohoto spolku, kteří za jeho hodnoty obětovali i svůj život. Akce se konají v den 75. výročí rozpuštění České obce sokolské (ČOS). Při takzvané sokolské akci v noci ze 7. na 8. října 1941 gestapo zatklo sokolské činovníky z ústředí, žup i větších jednot.

Před 75 lety rozehnali nacisté Sokol
Foto: Archiv
Popisek: Sokol

„Byli mučeni, vězněni, deportováni do koncentračních táborů. Téměř 93 procent vedoucích sokolských pracovníků se již na svá místa po skončení války nevrátilo,“ připomíná Zdeněk Kubín z tiskového oddělení obce.

Pietní akce se dnes koná nejen v sídle ČOS v Tyršově domě v Praze, ale i v řadě sokolských žup a sokolských jednot po celém Česku. Vzpomínek v hlavním městě se zúčastní mimo jiné předseda Senátu Milan Štěch a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Tělocvičná jednota byla založena z podnětu Miroslava Tyrše, Jindřicha Fügnera a dalších osobností v roce 1862. Sokolské hnutí se podílelo na všeobecném rozvoji tělovýchovy, působilo ale také povzbudivě na národní snahy společnosti. Ve své historii byla organizace třikrát zakázána, naposledy činnost obnovila v roce 1990.

Památný den sokolstva není věnován pouze obětem boje za znovunabytí svobody a samostatnosti československého státu v době nacistické okupace a druhé světové války, ale všem sokolům, kteří své životy položili za svobodu a demokracii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…