Před Hradem protestovala skupina, kterou proslavil svlečený Marek Hilšer. Vítězných únorů už prý bylo dost

25.02.2018 17:19

Aktivisté ze skupiny Kaputin protestovali v neděli před Pražským hradem proti vývoji v České republice. Označují ho totiž za plíživou likvidaci demokracie. Symbolicky si pro protest zvolili 70. výročí Února 1948, kdy nastal komunistický převrat. Dost bylo Vítězných únorů, takový název akce nesla.

Před Hradem protestovala skupina, kterou proslavil svlečený Marek Hilšer. Vítězných únorů už prý bylo dost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Aktivisté skupiny Kaputin rozvinuli při střídání hradní stráže před Matyášovou branou transparent, na němž byla výzva, aby lidé ve volbách přemýšleli, komu dávají svůj hlas. „Stejně jako tehdy i nyní dochází ke kumulaci moci do rukou jedné mocenské skupiny, a to ke kumulaci ryze nedemokratické,“ míní aktivisté ve svém prohlášení.

Toto vše se podle nich děje za ignorance ústavních principů, bez respektu k demokratickým pravidlům a navzdory obyčejné slušnosti a dobrým mravům. „Noví uzurpátoři moci jako tehdy vycházejí ze svého volebního vítězství, které hodlají přeměnit v trvalou změnu uspořádání státu,“ sdělili aktivisté, podle kterých by příští volby mohly být jen formalitou.

Nejslavnější akce skupiny Kaputin. Vlevo prezidentský kandidát Marek Hilšer

Největší hrozbu vidí aktivisté například v osobách v okolí prezidenta Miloše Zemana, hnutí ANO Andreje Babiše, SPD Tomia Okamury a KSČM. Podle členů skupiny Kaputin nahradilo destruktivní působení SSSR vměšování putinovského Ruska. Skupina Kaputin se zaměřuje na podporu demokracie, právního státu, lidských práv a členství v EU a NATO. Odsuzuje rasismus, fašismus, xenofobii, komunismus i zneužívání moci a korupci. Staví se také proti putinovskému režimu. V minulosti protestovali třeba proti okupaci Krymu.

A nejsou sami, kdo označuje současnou situaci v Česku za ideový a politický rozvrat. Podle Klubu na obranu demokracie demokratické strany získaly v posledních volbách ve Sněmovně jen 63 ze 200 mandátů, většinu i podporu prezidenta Zemana má ANO, SPD a KSČM.

Původní text ZDE.

„Zní kapitulantská, defétistická hesla o odvracení nedozírných následků, volbě menšího zla, lepšího ze dvou špatných řešení. Demokraté prý jsou povinni podat nejsilnějšímu uskupení, Babišovu ANO, pomocnou ruku a uchránit ho před koalicí s SPD a komunisty,“ vyjádřil se klub s tím, že premiér Babiš u sebe soustřeďuje hospodářskou, politickou i mediální moc. „Nejde o záchranu Babiše před extremisty, ale o záchranu ČR před Babišem,“ uzavřel klub a zároveň vyzval politiky, aby demokratické principy bránili. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…