Před brněnskou mešitou někdo nechal prasečí hlavu. Šéf českých muslimů se prý může zbláznit

28.11.2016 20:56

Před mešitou v Brně byla taška s prasečí hlavou. Muslimové považují vepřové za nečisté maso. Policie považuje věc za přestupek, hledá pachatele. Na případ upozornil server Lidovky.cz. Brněnský mluvčí Pavel Šváb řekl, že policie pátrá po člověku, který tašku se zvířecí částí na místo dal.

Před brněnskou mešitou někdo nechal prasečí hlavu. Šéf českých muslimů se prý může zbláznit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mešita byla postavena v letech 1975 až 1979 architektem Richardem Lugnerem na zakázku saúdskoarabského krále Fajsala bin Abd al-Azíz.

Brněnská mešita už v minulosti čelila několika útokům, například loni v srpnu v ní neznámí útočníci rozbili dvě okna. Použili k tomu železné tyče. Neznámí pachatelé také už dříve rozbili dveře objektu a postříkali fasádu sprejem. Muslimové kvůli obavám z dalších incidentů na objekt nainstalovali bezpečnostní kameru.

Oznámení o nejnovějším případu policie přijala v neděli. „Ohledali jsme místo činu i samotnou věc. Zabýváme se tím,“ uvedl Šváb.

Podle webu Lidovky.cz prasečí hlava rozlítila předsedu Ústředí muslimských obcí v České republice Muneeba Hassana Alrawiho. Muslimové totiž považují vepřové maso za nečisté a věc vnímají jako urážku. Alrawi uvedl, že útok je zbytečný a poškozuje pověst české společnosti.

V prostoru před brněnskou mešitou letos v létě uspořádala shromáždění Iniciativa Martina Konvičky. Sešlo se tam asi sto odpůrců islámu, kteří jedli vepřové maso a pili alkohol. Účastníci poslali před mešitu také dívky v plavkách. Muslimské ženy chodí zahalené. Poté někteří účastníci akce zapálili stránky Koránu.

Brněnská mešita vznikla v Česku jako první modlitebna svého druhu v roce 1998. V Brně žije odhadem asi tisíc muslimů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…