Před volbami chtěly strany zvrtátit Drábkovy kroky. Ale teď...

29.07.2015 19:40

Návrh skupiny poslanců, aby se pravidla přiznávání příspěvku na péči lidem se zdravotním postižením vrátila do podoby, která platila do konce roku 2011, dnes narazil na nesouhlas vlády. Vyplývá to z předběžných výsledků jednání kabinetu. Podle něj je nová právní úprava platná od 1. ledna 2012 klientsky přívětivější, srozumitelnější a přehlednější.

Před volbami chtěly strany zvrtátit Drábkovy kroky. Ale teď...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Návrh novely zákona o sociálních službách předložila skupina poslanců ze všech sněmovních stran v čele z poslankyní z klubu Úsvitu Janou Hnykovou. Systém změnila reforma bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). Místo 36 kritérií se od roku 2012 hodnotí deset, například zvládání hygieny, pohybu, stravování či komunikace. Postižení si ale na nynější způsob posuzování závislosti na pomoci druhých stěžují. Podle předkladatelů se také snížením počtu posuzovaných výkonů zvýšila administrativní náročnost.

Za změnu pravidel se zasazuje i petice, kterou podepsalo podle organizátorů ze Sdružení zdravotně postižených v ČR přes 11.300 lidí. Ve Sněmovně by se měla projednávat v září. V návrhu vládního stanoviska ale stálo, že znovuzavedení systému posuzování s hodnocením 36 úkonů a dalších 129 činností by představovalo návrat k původnímu systému s jeho nedostatky a aplikačními problémy. Některé skutečnosti prý nebylo možné zjistit ani lékařskými metodami ani sociálními pracovníky v rámci sociálního šetření.

Vláda se odvolává i na analýzu ministerstva práce, která zkoumala posuzování pro účely přiznávání příspěvku v letech 2010 až 2014, tedy za staré i nové úpravy. Z analýzy vyplynulo, že změna způsobu posuzování stupně závislosti od 1. ledna 2012 nezhoršila situaci osob se zdravotním postižením jako celku, a to ani osob starších 18 let věku, ani osob do 18 let věku.

Bez ohledu na dnešní stanovisko vlády dostanou předlohu k projednání poslanci. Zabývat se jí budou na některé z příštích schůzí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…