Předčasné volby nahrávají levicovým stranám, píší deníky

21.08.2013 6:08

Úterní rozpuštění sněmovny nahrává spíše levicovým stranám, které mají největší šanci uspět v předčasných volbách, píší české deníky. Například Hospodářské noviny (HN) na titulní stránce upozorňují na to, že poprvé míří k moci silná levice. Lidové noviny (LN) pak vyšly s titulkem "Levice má volnou cestu k moci".

Předčasné volby nahrávají levicovým stranám, píší deníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Následovala obecná rozprava k tématu

Podle komentátora MF Dnes je Česko na cestě do největší politické krize. Pro občanské svobody podle něj nastávají dva krizové měsíce: "Jemný systém závaží a protizávaží, který vyvažuje a v rovnováze drží existenci svobody v republice, jak jej kdysi vysvětloval třeba Václav Havel, je tentam," píše.

Státní moc bude nyní podle komentáře MF Dnes jednohlasná, dirigována "jedním kapelníkem", a vykonávat se bude dekrety, které napíše jedna strana a dá je schválit sama sobě v Senátu. Komentátor označuje prezidenta Miloše Zemana za "sebevědomého architekta", který už dnes kreslí příští vládu, v níž exkluzivní postavení vyhrazuje komunistům. "A když už tento sebevědomý politik kreslí, jistě se vší silou postará o to, aby výkres seděl přesně. Pandořina předvolební skřínka je otevřena," dodává.

Cesta do neznáma

HN ale ve svém komentáři upozorňují, že volby jsou spíše cestou do neznáma a finální rozhodnutí je na voličích. Podle listu sice hrozí například další povolební "společenská kocovina" nebo to, že příští vláda bude stejně oddána Zemanovi jako vláda Jiřího Rusnoka, ale vše záleží na mnoha okolnostech: "Například na tom, zda si necháme vnutit volby jako souboj mezi zastánci a odpůrci Zemana. Právě tím bychom nahrávali zkreslujícímu kultu politika, který je dávno za zenitem," podotýká komentátor HN a upozorňuje, že rozpuštění sněmovny nebylo aktivistickým výstřelkem, ale důsledkem krize, kdy parlamentní strany pozbyly schopnosti i vůle vládnout.

Komentátor LN si všímá především projevů poslanců před úterním hlasováním ve sněmovně: "Na tom, že lidé chtějí méně sněmovny, se shodnou všichni. Kupodivu z toho každý vyvozuje, že lidé chtějí méně těch ostatních, ale více jeho samého. Proč by měli?" píše a pokládá řečnickou otázku, zda se od posledních voleb změnilo na povaze politických stran něco k lepšímu.

"Mezitím Rusnokova vláda krátkým procesem zákonných opatření zvýší daně bohatým a zlevní nemocniční poplatky. A všichni vidí, jak dobře to jde i bez sněmovny," dodává komentátor LN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …