Představa hejtmana Čunka o nové nemocnici je krásnou pohádkou, říká opoziční zastupitel Zlínského kraje Michal Dvouletý

27.03.2019 16:41

Pozvání do dalšího dílu pořadu Rozhovor s…, který vysílá Regionalnitelevize.cz, přijal opoziční zastupitel Zlínského kraje a krajský předseda strany Soukromníků Michal Dvouletý. Proč kritizuje záměr nové zlínské nemocnice? Co mu na projektu vadí a co považuje za nedořešené?

Představa hejtmana Čunka o nové nemocnici je krásnou pohádkou, říká opoziční zastupitel Zlínského kraje Michal Dvouletý
Foto: repro Youtube
Popisek: Michal Dvouletý v pořadu Rozhovor s..., který vysílá Regionalnitelevize.cz

Michal Dvouletý se netají tím, že mu vadí příliš rychle připravovaný projekt nové zlínské nemocnice za osm miliard korun. „Představa pana hejtmana Jiřího Čunka o nové nemocnici je takovou krásnou pohádkou. Kdo by z nás nechtěl, abychom měli ve Zlínském kraji zbrusu novou nemocnici, ale na druhou stranu, my v tuto chvíli na ni prostě nemáme peníze. Kdybychom je měli, tak bychom ji určitě mohli postavit. Je velká škoda, že se ve Zlíně, narozdíl třeba od Uherského Hradiště, zaspalo. Obě dvě nemocnice měly ve stejné době, zhruba před deseti lety, zpracován moderní generel obnovy. V Uherském Hradišti se rekonstrukce podařila realizovat, kdežto ve Zlíně se celou dobu na něco čekalo a dostali jsme se do stavu, kdy je technický stav nemocnice ve Zlíně velmi špatný,“ řekl Michal Dvouletý.
 

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel
 
Dvouletý v rozhovoru také uvedl, že postavit novou nemocnice za osm miliard je velký hazard a velká nezodpovědnost, vzhledem k tomu, že si to kraj nemůže dovolit, ten ovšem argumentuje tím, že rekonstrukce by si vyžádala mnohem víc peněz a trvalo by to mnohem déle.
 
Investiční záměr na novou nemocnici je podle kraje aktuálně hotov. „Hejtmanství nám zastupitelům ani občanům Zlínského kraje ale nepředložilo, co by to ale udělalo s rozpočtem kraje jako celkem,“ upřesňuje Dvouletý a dodává: „kdyby bylo rozumné a zodpovědné, tak by udělalo dlouhodobou predikci dopadu těchto svých záměrů na krajský rozpočet a z toho by bylo naprosto patrné, že v takovém rozsahu krajský rozpočet bude nesestavitelný.“
 

Anketa

Zeman by nejraději zrušil Senát Parlamentu ČR. Má v tom pravdu?

95%
5%
hlasovalo: 16434 lidí
 
Zmíněný investiční záměr by měl být probírán 8.dubna na zastupitelstvu. „Detailně jsem si ho prostudoval a musím říct, že ten investiční záměr i studie proveditelnosti, kterou jsme si jako opozice zřejmě vynutili, protože doposud se o ni vůbec nemluvilo, je velmi povrchním materiálem. Měl jsem možnost nahlédnout do jiných studií proveditelnosti daleko méně ekonomicky náročnějších projektů a ty byly daleko lépe propracované,“ řekl Dvouletý.
 
Kraj také podle Michala Dvouletého nemá koncepci zdravotnictví ani dopad na fungování dalších nemocnic v kraji a obává se zhoršení kvality péče v okresních nemocnicích. „Tím jsme celou debatu před dvěmi nebo třemi lety s panem senátorem Valentou v zastupitelstvu začínali. Viděli jsme, že se hejtmanství pouští do nějakých změn v oblasti řízení krajských nemocnic, ale my jsme vůbec nevěděli a do dneška vlastně nevíme, kudy se tyto změny ubírají a k jakému cíli směřují. To mi vadí především,“ uzavřel Dvouletý.  
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…