Předtím covid. Teď? Klima. A zavírání. Američan našel znepokojivé souvislosti

29.07.2023 21:19

Uzavírky a restrikce, které známe z dob vrcholu covidové pandemie, by se brzy podle novináře a komentátora Stephena L. Millera mohly vrátit – ne však kvůli nějaké nové variantě koronaviru, ale kvůli „změně klimatu“. Americký novinář a editor The Spectator World si totiž všímá, že v médiích v USA se začíná čím dá více objevovat volání, aby tamní obyvatelé „zůstávali v bezpečí domovů“ a přemýšlet se má i o tom, že by se lidem „kvůli klimatu“ vypínala elektřina. „Co je důležitější: udržet světlo 24 hodin denně, 365 dní v roce, nebo vyřešit klimatickou krizi?“ zaznívá již v médiích.

Předtím covid. Teď? Klima. A zavírání. Američan našel znepokojivé souvislosti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Studenti z iniciativy Univerzity za klima prošli Prahou a zahájili tím Antifosilní jaro

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24676 lidí
Novinář a komentátor Stephen L. Miller ve svém komentáři podotkl, že si začal všímat čím dál více, že klimatičtí aktivisté nacházejí inspiraci v dobách covidových lockdownů a snaží se přiučit, jak by se toto období uzávěr a restrikcí dalo aplikovat i na jejich enviromentální témata. „Nyní, když se v nejlepších měsících letní sezóny valí přes celý svět vlny veder, se již zpravodajské kanály k této myšlence vyjadřují stále nápadněji – a stejně tak i Bidenova administrativa,“ upozorňuje Miller ve svém komentáři pro The Spectator World.
 
Poznamenává, že „zatím“ nejde o snahy o lockdowny a restrikce z vládních kruhů, ale covidové časy připomíná již v USA sílící volání ve stylu covidového „zůstaňte doma“. Volání po vypínání elektrické energie je však již mnohem vážnějším tématem. 
 
Právě toto až neuvěřitelné přemítání nad tím, aby lidé neměli „kvůli klimatu“ přístup k elektřině, zaznělo například v Los Angeles Times v článku s názvem: „Pomohl by občasný výpadek proudu vyřešit klimatické změny?“ Jeho autor Sammy Roth, píšící o energetice a klimatické změně, v něm pokládá otázku: „Co je důležitější: udržet světlo 24 hodin denně, 365 dní v roce, nebo vyřešit klimatickou krizi?“ A následně Roth vyzývá k diskusi, jak moc „akceptovatelný“ by byl blackout pro společnost a nakolik by lidé byli ochotni upustit od používání elektřiny „ve jménu prevence klimatické katastrofy“.
 
 
„Znovu a znovu jsem se přistihl, že se ptám: Bylo by snazší a levnější omezit změnu klimatu – a její smrtící kombinaci zhoršujících se veder, požárů, sucha a povodní – kdybychom byli ochotni žít s občasným výpadkem proudu?“ padlo též od Rotha. Podle Millera si však tento novinář neuvědomuje dilema elektrifikace všech domácích spotřebičů včetně termostatů, nádrží na vodu a sporáků, když obhajuje rozsáhlé výpadky elektrické sítě. „Anebo hůř, uvědomuje si to.“
 
Připojil také odkaz na článek The New York Times, který dle něj ji posunul „obvyklé vyvolávání strachu z horkých dnů na další úroveň“. Uvedený text se totiž napřímo ptal, zdali je vůbec „bezpečné chodit ven“. Tvrdí se v něm, že letošní léto ve Spojených státech je „kruté“ a „extrémní“ a pobyt venku tak prý může být „plný nebezpečí“.
 
Kromě vypínání a volání po tom, aby lidé opět nevycházeli ven, se opět začalo z osobních setkání přecházet do online prostředí, což dle Millera ilustruje například zrušení prohlídek kampusu na Coloradské univerzitě v Boulderu jen kvůli tomu, že tam teplota překročila sotva 32 stupňů. Univerzita napsala, že se „z důvodu bezpečí studentských průvodců i návštěvníků“ prohlídky ruší a místo nich bude poslechový panel. „Očekávejte, že se tento trend prosadí a že přibude panelů a setkání ve stylu Zoomu přibývat,“ předpovídá Miller návrat časů, kdy lidé nebudou chodit ven a budou se „setkávat“ jen online skrze webkamery.
 
 
Klimatičtí aktivisté se proti tomu, že by chtěli aplikovat „klimatické lockdowny“, ohradili a tvrdí, že jde jen o „konspirační teorii“. Dle Millera si však ale stačí všímat, co „klimatičtí alarmisté“ dělají a co šíří skrze média. Varuje, že by se jejich názory mohly dostat i do politiky a následně přetavit v zákonnou formu. Pak si prý lidé mají vzpomenout, zdali byl „konspiračním teoretikem“.
 
Nic z uvedeného prý neznamená, že by se během zítřka Bidenova administrativa rozhodla zavést nějaký „klimatický lockdown“; volání po „politizaci počasí“ však přibývá stále více a více. Právě to, že je třeba „zpolitizovat počasí“, už se také v USA píše. „Žijeme v době zrychlujících se katastrof souvisejících s klimatem,“ zaznělo opět v The New York Times s odsouzením „environmentálního extremismusu“ republikánů. Politickým zásahům se tak dle volání aktivistů nelze vyhnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…