Překvapivý účastník! Andrej Babiš zveřejnil perličku ze včerejšího jednání se Zemanem

01.06.2015 10:00

Zajímavou perličku ze včerejšího setkání politiků s prezidentem v Lánech zveřejnil na svém facebookovém profilu jeden z jeho účastníků, ministr financí Andrej Babiš. Na své zdi vyvěsil dvě fotografie zachycující některé účastníky jednání, jak si prohlížejí Bertu, místní bachyni. V souvislosti s tím, že jedním z probíraných témat na lánském zámku bylo i případné přijetí eura, Babiš na sociální síti napsal: „Účastníci jednání o euru a Berta – místní bachyně. Ta v tom má jasno, ostatní mají různé názory.“

Překvapivý účastník! Andrej Babiš zveřejnil perličku ze včerejšího jednání se Zemanem
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš při projevu ve sněmovně

Na včerejší schůzce v Lánech se dohodlo, že nynější vláda o termínu přijetí eura rozhodovat nebude. Po jednání to novinářům řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Není tedy podle něj o čem dělat referendum, jak navrhl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

„V koaliční smlouvě je řečeno, že koalice nebude stanovovat termín přijetí eura. Dnešní diskuse znovu potvrdila, že není reálné, aby se v rámci stávající koalice našla shoda na stanovení termínu pro přijetí společné evropské měny,“ uvedl v neděli Sobotka.

Prioritou je zlepšit fungování české ekonomiky

Podle premiéra je nyní prioritní zlepšit fungování české ekonomiky tak, aby se přiblížila ekonomikám zemí eurozóny. „Je potřeba, aby došlo k reálnému sblížení z hlediska životní úrovně, z hlediska platů i z hlediska HDP. Potřebujeme ještě několik let, abychom se postupně přiblížili eurozóně. Pak teprve má smysl, abychom se vrátili k diskusi o termínu přijetí společné evropské měny,“ tvrdí Sobotka.

Šéf vlády také odmítl návrh svého koaličního partnera Babiše, který chce kvůli přijetí eura vyvolat „kontrolní lidové referendum“, které by však nebylo závazné. Ministr financí a šéf ANO by ho rád spojil s volbami v roce 2017.

Premiér: Když už bude referendum, tak by mělo být závazné

„Nevím, co je to nezávazné referendum. To může být anketa, to může být telefonické dotazování. Myslím, že pokud by se dělalo v nějaké otázce referendum, tak by to mělo být referendum závazné, abychom si nedělali z občanů legraci,“ reagoval na návrh Sobotka, podle nějž se Česko k přijetí eura zavázalo svým vstupem do EU a podpisem příslušné smlouvy. Jediné, o čem by tak podle premiéra mohli lidé v referendu hlasovat, by bylo konkrétní datum vstupu ČR do eurozóny. To by ale podle něj byla věc až další vlády.

Podle Babiše není euro zárukou růstu HDP

Babiš, jenž je odpůrcem brzkého přijetí eura, po nedělní schůzce v Lánech upozornil na negativa eura, která jsou podle něj zásadního ekonomického charakteru. „Euro nyní není zárukou růstu HDP. Není ani zárukou lepších podmínek pro občany a pro podnikatele. Potom je tu samozřejmě naše participace do těch různých mechanismů, do těch různých fondů. Po vstupu (do eurozóny – pozn. ČTK) bychom museli zaplatit 51 miliard korun plus ručit za závazky jiných států,“ vyjmenoval hlavní negativa eura Babiš, pro kterého zůstává hlavní neznámou osud Řecka a jeho obrovských dluhů.

Schůzky na lánském zámku, která trvala skoro čtyři hodiny, se kromě ministra financí a premiéra zúčastnil prezident Miloš Zeman, guvernér České národní banky Miroslav Singer a člen bankovní rady ČNB Jiří Rusnok, kterého Zeman plánuje příští rok jmenovat na Singerovo místo. Přítomny byly také týmy ekonomických poradců všech zúčastněných.

Celý příspěvek Andreje Babiše na sociální síti je ZDE

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…