Premiér Babiš pro PL: Transparency International kasírovala peníze od Drah, když jim šéfoval Žaluda. A řeknu přesně, za co ty miliony brali

17.12.2018 12:07

Jak jsme již informovali, naše redakce získala přehled financí, které inkasuje nezisková nevládní organizace Transparency International, jenž oficiálně bojuje proti korupci. Tatáž neziskovka se v poslední době velmi negativně vyjadřuje k premiérovi Andreji Babišovi a zveřejnila podněty k Evropské komisi, ve kterých například poukazovala na to, že ačkoliv český předseda vlády oficiálně vložil své firmy do svěřenských fondů, stále je uživatelem výhod spojených s vlastnictvím firmy.

Premiér Babiš pro PL: Transparency International kasírovala peníze od Drah, když jim šéfoval Žaluda. A řeknu přesně, za co ty miliony brali
Foto: Úřad vlády
Popisek: Premiér Andrej Babiš v rámci oslav stého výročí konce první světové války navštívil v Paříži galerii Centre Pompidou

ParlamentníListy.cz byly upozorněny zdrojem přímo z Bruselu, že podněty této neziskové organizace mohou být vedeny i jinými vazbami. Proto nás zajímal pohled předsedy vlády, zda vůbec taková organizace, která přijímá peníze od českých institucí, může být nezávislá.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte letošní práci premiéra Andreje Babiše?

81%
3%
1%
5%
10%
hlasovalo: 18734 lidí
„Česká Transparency International nemůže být nezávislá už proto, že přijímá peníze od státních institucí, od evropských institucí a třeba i od pana Sorose,“ řekl nám Andrej Babiš, předseda vlády.

Jen pro připomenutí: mezi štědrými dárci byly například ministerstvo vnitra, ministerstvo zahraničních věcí, Evropská komise, Open Society Fund, OLAF, ministerstvo školství, Nadace rozvoje občanské společnosti či České dráhy.

„Viděl jsem částky z let 2015 až 2017 a největší částky získávala TI od ministerstva vnitra, zahraničí nebo školství, byly to miliony korun. Transparency International se nechá podporovat i Evropskou komisí a úřadem OLAF, a to je podle mě nepřijatelné. TI si totiž právě u těchto institucí na mne stěžuje, a tyto instituce se ke mně na základě stížností TI vyjadřují negativně. Je to celé jejich společná hra. Pan Ondráčka dostává peníze z institucí EU, ke kterým se následně obrací se svými stížnostmi,“ říká Andrej Babiš.

„Co je ale naprosto skandální? Že TI brala peníze i od tak kontroverzních lidí, jako byl ředitel Českých drah Petr Žaluda. Ten s panem Ondráčkou uzavřel smlouvu na provozování jakési placené protikorupční telefonní linky, za kterou TI inkasovala další miliony korun bez výběrového řízení. Takže ne, nepovažuji TI za transparentní a nezávislou nevládní organizaci. Už jsem ji vyzval a vyzývám znovu, ať zveřejní všechny příjmy, které získala od státních institucí a firem a z evropských struktur za posledních 10 let,“ uzavírá Andrej Babiš.

 

 

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …