Premiér Babiš vyslal z místa důlního neštěstí vážný vzkaz celému českému národu

21.12.2018 12:20

Na místo neštěstí k Dolu ČSM na Karvinsku dorazil premiér Andrej Babiš (ANO). A před desítkami novinářů a fotografů informoval o aktuální situaci.

Premiér Babiš vyslal z místa důlního neštěstí vážný vzkaz celému českému národu
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Premiér Andrej Babiš před novináři.

„Informaci jsem se dozvěděl poměrně rychle. OKD je ve vlastnictví státu. Již včera večer jsem uvažoval, že přijedu, ale bylo mi řečeno, že je to zbytečné. Nyní jsem se dozvěděl, jak probíhají záchranné práce. Šéf záchranářů mi vysvětlil, že je tam 64 záchranářů, kteří se točí na tři směny,“ podotkl úvodem svých slov Babiš a dodal, že na místo dorazily i polské čety. „My všichni máme zájem, aby se záchranáři dostali co nejdřív k obětem, ale bez toho, aby byly ohrožené jejich životy,“ poznamenal Babiš. 

„Spolupráce funguje dobře. Naši záchranáři dělají maximum. Je potřeba ocenit jejich přístup, neboť nasazují svoje životy, aby pomohli situaci,“ poznamenal Babiš. Podle svých slov hovořili i o odškodnění rodin obětí. „Z těch 13 lidí, kteří tam zůstali, tak jedenáct je přes polskou agenturu. Určitě bude spravedlivé, aby odškodnění bylo víceméně pro všechny stejné, i se zohledněním na počet dětí,“ podotkl. 

OKD odškodnění pro pozůstalé po zemřelých řeší. Podle mluvčího OKD Iva Čelechovského u českých horníků vyplývá z kolektivní smlouvy, podle níž by měl každý člen nejbližší rodiny, tedy vdova a případně nezletilé děti, dostat odškodné ve výši 240 000 korun. Polské horníky by měla odškodnit agentura, která je zaměstnala. Vzhledem k rozsahu neštěstí ale OKD řeší, jak by se na tomto odškodnění podílela, řekl novinářům mluvčí.

Zmínil také to, že bylo zřízeno speciální konto, kam mohou lidé přispět. „Jsem přesvědčen, že se vybere slušná částka. Musíme se o ty rodiny postarat,“ sdělil Babiš, jenž je přesvědčen, že jsme solidární národ. 

Při tiskové konferenci vystoupil i bezpečnostní pracovník OKD, který se vyjádřil k vyšetřování. "Naším prvotním úkolem je to zpřístupnit oblast pro báňské záchranáře," poznamenal. "Nikdy nepamatuji, že by k něčemu takovému došlo," dodal s tím, že máme nejkvalitnější báňskou službu. 

„Určitě se to řádně vyšetří. Horníci by byli sami proti sobě, kdyby to mělo být jinak,“ poznamena k tomu Babiš. Polský premiér Morawiecki jej podle jeho slov požádal, aby česká strana udělala maximum pro to, aby se záchranáři dostali k tělům obětí. Morawiecki je v současné době v nemocnicích na návštěvě u zraněných horníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…