Premiér Jaceňuk je takový ukrajinský Sobotka, říká český Ukrajinec

23.03.2014 11:54

Bohdan Rajčinec je český Ukrajinec, který spoluorganizoval jako tajemník Ukrajinské iniciativy sbírku na demonstrující v Kyjevě, pomoc tam osobně vezl a navštěvuje v nemocnici i zraněné Ukrajince, kteří se léčí v Praze. „Nikdo nepláče za Krymem jakožto poloostrovem, kde by rozkvétala ukrajinská kultura. Myslím, že si to mohu dovolit říci. Ale vadí nám způsob jednání Ruska,“ uvedl v rozhovoru pro server iDnes.cz.

Premiér Jaceňuk je takový ukrajinský Sobotka, říká český Ukrajinec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Chování Ruska vnímá Rajčinec jako novou frustraci ve chvíli, kdy už se podařilo něčeho zemi dosáhnout. „Ale co udělá silnější bratr? Hodí do toho vidle a postaví Ukrajinu před hotovou věc - buď bude válka, nebo budeš poslouchat,“ poznamenává s tím, že z hlediska Ruska je zabrání Krymu skvělý tah.

Protestů na Majdanu se chytili i ultrapravicoví nacionalisté. Podle Rajčince má na protestech možnost vystoupit každý, kdo má zrovna co říci, a je tomu tak i v případě příznivců strany Svoboda. K žádným projevům extremismu při tom podle něj rozhodně nedochází, spíše se obává nacionalistických projevů v Ruské federaci.

Ukrajina se Rusku neubrání

Kdo z hlavních postav nynější revoluce je kladnou postavou, to nelze podle jeho slov jednoznačně říci. „Tymošenková byla izolovaná ve vězení a asi nevěděla, kam jde, když se objevila na Majdanu. Postoj tam byl asi takový: ‚My jsme chtěli, aby tě pustili jako symbol, ale už ne, abys nám vládla.‘ Jaceňuk bývá stylem i vzhledem srovnáván s Bohuslavem Sobotkou,“ sdělil s tím, že s výjimkou Klička se jedná o zkušené politiky,

Mnoho Čechů vnímá Ukrajince jen jako lacinou pracovní sílu. A kdo podle Rajčince nechce změnit názor, nezmění ho teď, ani nikdy jindy. „Bohužel ti radikálnější diskutéři jsou i razantnější ve zveřejňování svých názorů, takže jsme opravdu dostali i hodně hnusných e-mailů a vzkazů. Z druhé strany, ti Češi, kteří se dřív nezajímali, tak ti si teď vyhodnotili, že Ukrajina leží vlastně blízko a žijí tam normální lidé, z nichž mnozí pracují velmi tvrdě. To je pozitivní. Průměrný Čech chápe, že ta Ukrajina, byť je velká, nemá sama sílu se ubránit proti Rusku,“ nechal se slyšet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…