Premiér Sobotka: O riziku spojeném s Babišem přemýšlím každý den

07.03.2015 11:30

Předseda vlády Bohuslav Sobotka si prý uvědomuje všechna rizika, která naší politice přináší Andrej Babiš. Na druhou stranu ale ví, že ČSSD pro prosazení svého programu jinou alternativu nemá. Proto se snaží v koalici působit jako sjednotitel a příliš nereagovat na invektivy od partnerů.

Premiér Sobotka: O riziku spojeném s Babišem přemýšlím každý den
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Pro ČSSD je podle Sobotky koalice s hnutím ANO a lidovci jedinou šancí, jak prosazovat svůj program. "S ODS nebo TOP 09 bychom poplatky ve zdravotnictví nezrušili. Neměli bychom šanci zrušit druhý pilíř ani valorizovat penze důchodců,“ vysvětloval premiér pro deník Právo.

Na druhou stranu prý Sobotka "každý den přemýšlí“ o rizicích tohoto spojenectví. Koncentrace politické, mediální a ekonomické moci, kterou dnes představuje ministr financí Andrej Babiš, prý premiéra vede k mimořádné ostražitosti.

Na druhou stranu však podle Sobotky koalice musí fungovat a on jako premiér za to nese odpovědnost. "Hlásím se k tomu, co jsem řekl po sněmu hnutí ANO - vláda má vládnout, ne se hádat. Toho, co předváděli amatéři, kteří tam byli před námi do roku 2013, mají lidé plné zuby,“ dodal.

Právě proto prý například nebyl ostřejší na ministryni Karlu Šlechtovou, která se na sociální síti velmi ostře vyjádřila k tomu, jakým způsobem vedli její ministerstvo v minulosti lidé z ČSSD. Sobotka jí pouze vzkázal, ať netráví tolik času na sociálních sítích. Vysvětluje to tím, že hodnoty, na kterých vláda stojí, jsou mnohem důležitější než nějaký facebookový status.

"Hodně lidí ví, že vláda funguje, drží pohromadě, je tu politická stabilita také proto, že se snažím vládu spojovat, ne ji rozdělovat,“ dodává k tomu premiér. Ten zároveň neočekává, že by se koalice programově rozešla, i když ANO na svém sjezdu avizovalo větší posun doprava. "Když se podívám na lidi, kteří byli na sněmu zvoleni do vedení, tak jsou to dva bývalí dlouholetí členové sociální demokracie. Neumím si představit, že by se teď profilovali jako velcí pravičáci,“ usmál se premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…