Premiér Sobotka proti Bruselu: Odmítáme kvóty i pokuty za jejich neplnění!

03.05.2016 18:07

Evropská komise dospěla k závěru, že nejlepším způsobem, jak přimět členské státy přijmout přerozdělovací kvóty pro uprchlíky, je dát jim na výběr. Buď přijmou kvóty, nebo budou platit. S tím však rázně nesouhlasí premiér Sobotka.

Premiér Sobotka proti Bruselu: Odmítáme kvóty i pokuty za jejich neplnění!
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Evropská komise bude ve středu předkládat návrh možnosti, že v případě, že by členská země nechtěla přijímat přerozdělovací uprchlické kvóty, bude se z této povinnosti moci vyplatit.

Částka za jednu odmítnutou osobu by se mohla vyšplhat až na 250 tisíc eur, tedy takřka sedm milionů korun. Ostře proti byl však europoslanec a předseda strany Svobodných Petr Mach. „Ani korunu výkupného Bruselu!“ hlásal na sociálních sítích. A nebyl jediný.

Stejně, avšak bez emocí, se proti plánu EU vyjádřil i český premiér Bohuslav Sobotka. A otřel se trochu i o Turecko.

„Česká vláda odmítá kvóty i pokuty za jejich nenaplnění,“ uvedl jasné stanovisko české vlády. „S Tureckem lze liberalizovat vízový režim tehdy, pokud řádně splní všechny podmínky,“ dodal.

"Komise chce trestat země, které nechtějí kvóty. Nás by čekal poplatek 29 miliard Kč. Opravdu chtějí rozbít EU?" konstatoval pak také na Twitteru europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…