Premiér Sobotka si prohlédne novou švédskou nemocnici. S českými lůžky

04.11.2016 6:30

Premiér Bohuslav Sobotka dnes ukončí dvoudenní návštěvu Švédska. Na programu má mimo jiné jednání s ministrem obrany Peterem Hultqvistem, prohlédne si ale i nejmodernější nemocnici v zemi a uctí památku zavražděného švédského premiéra Olofa Palmeho.

Premiér Sobotka si prohlédne novou švédskou nemocnici. S českými lůžky
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Sobotka se už ve čtvrtek setkal s premiérem Stefanem Löfvenem, s nímž jednal kromě hospodářství a budoucnosti Evropské unie také o otázkách bezpečnosti a obrany. Právě ty budou hlavním tématem dnešní schůzky s ministrem Hultqvistem, píše ČTK.

Téma obrany je významné i vzhledem k tomu, že česká armáda už 11 let využívá stíhací letouny Jas-39 Gripen od švédského výrobce Saab. Předloni vláda schválila prodloužení pronájmu do roku 2027 s dvouletou opcí. ČR má za pronájem ročně platit 1,7 miliardy korun.

Sobotka dnes navštíví také Karolinský institut, významnou lékařskou univerzitu ve Stockholmu, a novou nemocnici Nya Karolinska, která se vyznačuje vysokou mírou digitalizace. Lůžka do ní dodala česká firma. Premiér si prohlédne také stockholmskou radnici a na závěr návštěvy Švédska uctí památku Olofa Palmeho, sociálnědemokratického premiéra, který se před 30 lety stal obětí atentátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…