Premiéra si vybere nejsilnější strana, ujišťoval Zeman v rádiu

26.08.2013 6:48

Prezident Miloš Zeman jmenuje premiérem toho, koho mu doporučí strana, která vyhraje chystané předčasné volby do sněmovny. Uvedl to v neděli v rozhlasovém pořadu Hovory v Lánech. Reagoval tím na spekulace o tom, že by tento postup dodržet nemusel. Nadále má ale za to, že vítěz voleb by měl při nominaci přihlédnout k vůli voličů a preferenčním hlasům.

Premiéra si vybere nejsilnější strana, ujišťoval Zeman v rádiu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

"Já jsem jasně řekl, a rád to zopakuji, že premiérem jmenuji toho představitele vítězné strany, kterého mě tato strana doporučí," řekl Zeman. Zopakoval ale také, že podle jeho názoru jsou kandidáti vybíráni buď podle vůle stranických funkcionářů, nebo podle vůle voličů a že "míra demokratičnosti jakékoli strany je dána právě vůlí voličů, nikoli jenom nebo především vůlí funkcionářů".

Nejžhavějším kandidátem na premiéra je nyní předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. V sobotu ho v této roli potvrdil ústřední výkonný výbor sociální demokracie, která podle průzkumů dlouhodobě vede žebříčky volebních preferencí.

ČSSD k určení kandidáta na předsedu vlády přistoupila po Zemanově prohlášení, že premiérem jmenuje představitele, nikoli předsedu vítězné strany. To vedlo ke spekulacím, že by se jím v případě očekávaného vítězství ČSSD nemusel stát Sobotka, ale místopředseda strany Michal Hašek, který má k Zemanovi blíže. V minulých sněmovních volbách získal na jihu Moravy více preferenčních hlasů než Sobotka.

Zeman se během pořadu v souvislosti s nadcházejícími volbami a formováním nové sněmovny dostal do sporu o to, kdy noví poslanci získají mandát. Odvolával se na svou zkušenost dvouletého předsedy dolní komory, že "vždy bylo považováno za samozřejmé, že mandát poslance vzniká - a tedy i nároky, které z tohoto mandátu plynou - složením slibu". Ústava však jasně stanoví, že "mandát poslance nebo senátora vzniká zvolením". Složením slibu se pak zákonodárce tohoto mandátu ujímá se všemi právy i povinnostmi. Ústava také stanoví, že pokud poslanec slib nesloží vůbec, nebo jej složí s výhradou, jeho mandát zaniká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…