Premiéři protestují proti věznění Tymošenkové

14.10.2011 12:49

V4 si neumí představit hladkou retifikaci asociační smlouvy EU s Ukrajinou, pokud je Tymošenková ve vězení, prohhlásil český premiér Petr Nečas po jednání premiérů visegrádské čtyřky.

Premiéři protestují proti věznění Tymošenkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Země visegrádské skupiny (V4) si neumějí představit hladkou ratifikaci asociační smlouvy EU s Ukrajinou v situaci, kdy je bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková ve vězení. Premiér Petr Nečas to řekl po dnešní schůzce premiérů Česka, Polska a Maďarska v Praze. V4 podle něho podporuje prozápadní orientaci Ukrajiny. Tymošenková byla v úterý odsouzena k sedmi letům vězení za překročení pravomocí.

"Právní stav na Ukrajině je takový, že právní systém nefunguje," prohlásil Nečas. Podle něj věznění Tymošenkové vytváří "velmi vážné otazníky" nad tím, nakolik jsou na Ukrajině dodržována základní občanská a lidská práva.

Někdejší premiérka Tymošenkovou byla tento týden v Kyjevě odsouzena k sedmi letům vězení a vysoké pokutě za údajně předražený dovoz ruského plynu v roce 2009.

Polský premiér Donald Tusk v Praze novinářům řekl, že nejdůležitějším evropským standardem je ochrana lidských a občanských práv. "Dokud bývalá premiérka sedí ve vězení, těžko zde hovořit o plnění evropských standardů ze strany Ukrajiny," podotkl Tusk. I přes dobrou úroveň přístupových rozhovorů s Ukrajinou prý budou země V4 v této otázce důsledné, neboť k tomu zavazuje i historie států V4, dodal polský premiér.

Související: Česká diplomacie odmítá soud nad Tymošenkovou

Prakticky všechny země EU označily rozsudek za popření zásad právního státu, nelichotivě se k úrovni ukrajinské justice vyjádřila Evropská komise, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, Rada Evropy a Evropský parlament.

Předsedové vlád zemí visegrádské skupiny na pražském setkání, kde kvůli pádu své vlády nebyla tentokrát přítomna slovenská premiérka Iveta Radičová, dnes také vyjádřili plnou podporu evropské integraci zemí západního Balkánu do evropských struktur. "Jsme připraveni zásadně podpořit evropské aspirace všech balkánských zemí," poznamenal premiér Tusk.

Premiéři tří zemí V4 jsou také znepokojeni situací v Bělorusku, kde tamní vláda "zcela evidentně" potlačuje základní lidská práva a svobody. "Vyjádřili jsme společnou solidaritu s lidmi, kteří v Bělorusku usilují o to, aby byl v zemi zaveden standardní systém ochrany lidských práv a svobod," dodal Nečas.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: ann, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…