Přeplněná vězení? Pospíšil uvažuje o propuštění 10 tisíc trestanců

21.03.2012 8:24

České věznice se dlouhodobě potýkají s přílišným množstvím vězňů a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se svými spolupracovníky už rok hledá způsob, jak tento palčivý problém vyřešit. Jedním z možných řešení je i propuštění většího množství trestanců a deník Právo zjistil, že právě o této eventualitě ministerstvo spravedlnosti uvažuje. Mohlo by být propuštěno až 10 tisíc vězňů, největší propouštěné od amnestie tehdejšího prezidenta Václava Havla v roce 1990.

Přeplněná vězení? Pospíšil uvažuje o propuštění 10 tisíc trestanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Ve světě je první český polistopadový prezident Václav Havel hodnocen veskrze kladně, ve vlastní zemi to ale neplatí absolutně. Řada lidí Havlovi vyčítá masivní amnestii, kterou vyhlásil v roce 1990 a která následně vedla k nárůstu kriminality v zemi. O podobném kroku dnes uvažuje ministerstvo spravedlnosti, vyplývá to alespoň z interního materiálu ministerstva, který má deník k dispozici.

Nic není jisté

„Ten materiál je opravdu interní povahy, ještě v pondělí na poradě jsme si řekli, že si k tomu musíme zásadně sednout a podívat se na to uměřenýma očima,“ připustil v úterý Právu náměstek ministra spravedlnosti pro oblast vězeňství Daniel Volák. „V tuto chvíli nemohu říct, ani kudy se to bude vyvíjet, jestli to tak bude platit, či nikoli,“ podotkl náměstek.

Novinka, kterou ministerstvo rozeslalo soudům k připomínkování, znamená v podstatě automatické propouštění všech pachatelů přečinů odsouzených k trestům do tří let po uplynutí jedné třetiny trestu.

Soudce Igor Krajdl z Krajského soudu v Ostravě má za to, že by takové opatření vedlo k propuštění až deseti tisíc vězňů. Lze však namítnout, že by mohlo jít jen o krátkodobé řešení nemalého problému českých věznic. Zaprvé hrozí, že se řada zločinců do vězení obratem vrátí po spáchání dalšího zločinu, další možností je, že soudci budou ukládat zločincům vyšší tresty, na které se navrhované opatření nevztahuje a problém přeplněných věznic bude znovu na světě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…