Přerovská vrtulníková základna definitivně zanikla, armáda odešla

01.01.2014 13:00

Přerovská vrtulníková základna novým rokem definitivně zanikla. Armáda se odtud postupně již ke konci roku přestěhovala do Náměště nad Oslavou. Základna ještě před rokem zaměstnávala přes 700 vojáků, nové uplatnění našly zhruba dvě třetiny z nich. Odchod vojáků způsobil Přerovu i okolí nemalé ztráty. Město totiž společně s Olomouckým a Zlínským krajem počítalo s využitím tamního letiště za podpory armády. V Přerově navíc zůstal po armádě pomník v podobě opuštěného hotelu Strojař v centru města.

Přerovská vrtulníková základna definitivně zanikla, armáda odešla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Start vrtulníku Mi-171

"K dnešnímu dni více jak 310 vojáků a tři občanští zaměstnanci z Přerova nalezlo uplatnění u 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti, a téměř sto vojáků u dalších útvarů a zařízení armády. Služební a pracovní poměr v armádě postupně ukončí na 170 vojáků z přerovské základny a téměř 110 občanských zaměstnanců. Na 50 z nich nalezne uplatnění ve státním podniku LOM Praha, který přebírá prostory základny, zbývající část si hledá uplatnění mimo armádu," řekla ČTK mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Postupný odchod techniky i zaměstnanců zažívala základna od podzimu loňského roku a skončil na začátku prosince. V září odtud odletělo devět vrtulníků Mi-171Š, které se se zdejšími obyvateli symbolicky rozloučily hromadným přeletem nad okolními obcemi. "Co se týče techniky - ta je již přemístěna k nové 22. vrtulníkové základně, která tak v současné době disponuje deseti vrtulníky Mi 24/35 a 16 vrtulníky Mi-171 Š," doplnila Růžičková.

75 milionů přišlo nazmar
Přesun přerovské vrtulníkové základny do Náměště nad Oslavou oznámilo Ministerstvo obrany předloni v prosinci. O stěhování 23. základny vrtulníkového letectva Edvarda Beneše s mnohaletou tradicí se mluvilo několik měsíců, se zrušením nejméně jednoho vojenského letiště počítala Bílá kniha Ministerstva obrany.

Čáru přes rozpočet udělala armáda především samosprávám, které chtěly vybudovat na základně v Přerově velké regionální letiště. Na projektu, který stál Přerov a Olomoucký a Zlínský kraj celkem 75 milionů korun, se pracovalo několik let. Bez spolupráce s armádou by ale dokončení záměru bylo velmi nákladné, takže ambiciózní plán padl.

Počátky historie letectva v Přerově sahají až do roku 1911, kdy na tehdejším vojenském cvičišti u Jezdeckých kasáren v Bochoři přistál Jan Kašpar se slavným letounem Blériot. Letiště se začalo budovat ve třicátých letech minulého století, ale největší rozmach byl zaznamenán až po druhé světové válce, kdy v Přerově působil bombardovací a letecký pluk a pak také stíhací letouny. Vrtulníková základna vznikla v roce 1994.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…